• Головна
  • Новини
  • Знайдений на Подолі скарб походить із Стародавнього Риму

25.03.2019, 12:46

Знайдений на Подолі скарб походить із Стародавнього Риму

Знайдений на Подолі в Києві скарб з монет, фібул (старовинні металеві застібки для одягу) і залишків кераміки, належав епосі Стародавнього Риму.

Журналісти "Сегодня" побували на місці цікавої знахідки, побачили її своїми очима і дізналися, як її виявили і що з нею буде далі.

Скарбзнайшли кілька місцевих жителів під час висадки фруктових дерев біля Воздвиженки, на розі вулиці Кожум'яцької і Вознесенського узвозу.

    "Почали копати і на глибині близько півметра лопата зачепила якийсь твердий предмет – придивилися, а там уламки глиняних черепків і монети", – розповіли  люди.

Всього на місці виявили два десятка монет, кілька пряжок, фібул і численні залишки кераміки.

    "Коли ми знайшли скарб, то відразу викликали на місце поліцію та археологів. Проте останні сказали, що для них там нічого цікавого немає. Порадили нам відправити знахідки в Музей історії Києва", – розповіла одна із "скарбокопальників" Тетяна Максименко.

"Ви не уявляєте собі, які відчуття виникають, коли знаходиш предмети, яким сотні, а то й тисячі років!" – ділиться враженнями інший місцевий житель Олександр Ройтман.

На прохання газетярів археологи оцінили предмети, їх справжність сумнівів не викликає, але ось як скарб потрапив в те місце, де його знайшли, залишається загадкою.

    "Знайдені римські монети – денарії перших століть нашої ери. Вони знаходилися на глибині 30 сантиметрів – нижче цього рівня сучасний бетон! А культурні нашарування в цьому місці починаються з глибини півтора метри", – розповів нам науковий співробітник Інституту археології НАН України В'ячеслав Баранов.

До речі, вартість одного такого денарія в інтернеті варіюється від декількох десятків до декількох тисяч гривень в залежності від їх збереження і часу карбування.

За словами археолога Микити Сідька, крім монет, інтерес представляють також фібули і фрагменти кераміки.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: