• Головна
  • Новини
  • Як жити в темряві: у Львові відзначають Міжнародний день сліпих

13.11.2018, 15:14

Як жити в темряві: у Львові відзначають Міжнародний день сліпих

Львівське товариство сліпих сьогодні, 13 листопада, з нагоди Міжнародного дня сліпих запросило всіх на захід «Ми серед вас», аби кожен зміг відчути себе на місці незрячої людини та ближче познайомитися з її способом життя.

«Цікавинка дня – наші господині напекли смаколиків. Ними ми пригощаємо тих, хто із зав’язаними очима сам собі зробить чай або каву», - розповіла керівниця Львівської обласної організації УТОС Любов Кукуруза.

Робити звичні для нас речі за відсутності зору спробував заступник голови Львівської  обласної ради Володимир Гірняк. Його завданням було із зав’язаними очима зробити собі чай.

“Зробити елементарний чай виявляється дуже важко. Я, напевно, робив це в сім разів довше, ніж зазвичай. Пакетик чаю та водичку я налив, а от цукор я  навіть не шукав. І хоча чай я п ’ю без цукру, та навіть  якби я пив з ним,  то вже би не шукав, тому що це дуже важко”, - розповів Володимир  Гірняк.

Окрім того, в програмі було бісероплетіння. Сьогодні свої вироби з бісеру принесла Тетяна Франс, яка повністю незряча. Та це їй не заважає займатися улюбленою справою протягом 6 років.

В неї розпитуємо, як же вдається відрізнити  кольори, а головне, виробляти брелки та браслети, які мають написи.

"Лише цього року я зробила  понад 100 виробів з бісеру. Кольори я сортую по мисочках, де який колір підказують друзі. Вироби роблю по схемі. Я маю зошит, в якому з однієї сторони малюнки, а з іншої - схема шрифтом Брайля, тому я її пальцями вивчаю і працюю.

Щодо написів, коли робила браслет, на якому пише “Слава Україні”, то я прорахували букви та узори, запам’ятала їх і зробила”, - розповіла Тетяна Франс.

Також в рамках програми учасники заходу вчилися читати шрифтом Брайля, займалися на тренажерах, а психолог проводила майстер-класи та тренінги.      

За словами Ігоря Кобрина, начальника управління соцзахисту Львівської міської ради, на обліку управління перебуває близько 1 200 осіб, які мають інвалідність по зору.

Любов Кукуруза додає, що учасниками Львівської обласної організації «Українське товариство сліпих» є понад 800 мешканців Львова, а в межах області це 2 100 осіб.  

Довідка.

13 листопада 1745 року у Франції народився Валентин Гаюї - відомий педагог, який заснував у Парижі і Петербурзі декілька шкіл і підприємств для сліпих. За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я саме ця дата відзначається як День сліпих.

Фото - Мирослав Пархомик

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: