13.11.2019, 10:15

13 листопада - Міжнародний день незрячих

Міжнародний день незрячих щороку відзначається 13 листопада у багатьох країнах світу з метою привернення уваги суспільства до незрячих людей, поширення інформації щодо незрячих людей та їхніх прав.

Відзначається він у день народження відомого французького тифлопедагога Валентина Гаюї (1754-1822), який не тільки був засновником першої в світі школи-інтернату для сліпих (1784), але й розробив для них дидактику і методику вивчення наук та оволодіння практичними ремеслами, а також запропонував шрифт для сліпих, вдосконалив спосіб книгодрукування, створив ноти, географічні карти для них тощо. Саме за цими книгами незрячі люди навчалися аж до появи тактильного шрифту Брайля. Про це нагадує пресслужба Львівської ОДА. 

У Львівській області функціонує  громадська організація "Львівська обласна організація Всеукраїнської організації інвалідів "Українське товариство сліпих", громадська організація "Фонд реабілітації незрячих", Львівський обласний осередок всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» та інші організації і їх осередки, які допомагають особам з вадами зору.

При громадській організації "Львівська обласна організація Всеукраїнської організації інвалідів "Українське товариство сліпих" функціонує спецбібліотека для незрячих, яка є за адресою: м. Львів, вул. Січових Стрільців, 5.

Сьогоднві, 13 листопада, з 14:00 год. у приміщенні спецбібліотеки відбудеться обласний фестиваль авторської пісні та поезії за фінансової підтримки департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Довідка.

З метою надання додаткових соціальних гарантій особам з вадами зору, заходами Комплексної програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської області на 2018-2020 роки передбачено забезпечення осіб з інвалідністю по зору технічними засобами медичної групи з мовним виводом та надання компенсації вартості за встановлені очні протези.

У 2019 році закуплено 234 тонометри з мовним виводом та передбачено кошти в сумі 165 тис. грн. для забезпечення осіб з  інвалідністю по зору очними протезами.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: