• Головна
  • Новини
  • Встановлено, хто кричав "Ложись Бандера": сутичка з поліцією

11.02.2019, 01:26

Встановлено, хто кричав "Ложись Бандера": сутичка з поліцією

«Вчора (9 лютого) одразу після перших повідомлень у соцмережах ГПУ порушила провадження про перевищення повноважень працівниками столичної поліції". 

Про це у ФБ написала прес-секретар ГПУ Лариса Сарган. 

Одразу нагадаємо, що йдеться про інцидент, коли 9 лютого приблизно о 17.00 у Києві біля Подільського управління поліції поліцейські побили протестувальників, які намагались штурмувати управління. Зокрема, до поліцейського відділку прибуло до 40 активістів організації "С14" начебто визволяти раніше затриманих учасників акції «Хто замовив Катю Гандзюк?». У мережах з'явилось не одне відео сутички.  

Далі Лариса Сарган: "Слідчі ДБР мають дати оцінку насиллю щодо учасників контрпікету та подальших дій поліцейських під райвідділком. Всю ніч йшли слідчі дії. 

Вже знаємо, хто бив лежачу людину ногами і кричав про Бандеру. Готуємо підозру.

Так само принципово дамо оцінку спробі захоплення приміщення райвідділку Нацполіції.

Україна потребує сили права, а не права сили.

PS. Вибачення керівництва Нацполіції перед суспільством були правильними і своєчасними»

Слідчими ДБР в рамках кримінального провадження проведено допити свідків, 9 потерпілих осіб та 8 поліцейських.

З Подільського управління Нацполіції вилучено та досліджується відео з камер спостереження.

Тривають інші невідкладні слідчі дії.

ДБР з метою об’єктивного встановлення всіх обставин кримінального провадження звертається до очевидців з проханням надсилати на адресу ДБР фото та відео матеріали з місця подій".

Водночас голова Національної поліції України Сергій Князєв на ФБ написав

"Черговий виборчий тиждень. Чергове звинувачення поліції у лобіюванні інтересів певних політичних сил і, як не прикро, чергові протистояння. Градус підвищується.

Четвер. Перша кров у Житомирі. Як завжди — поліцейських. Загострення пристрастей затихло.

П’ятниця. Львів, Біла Церква. Перші затримані за вчинення кримінально-карного діяння.

Субота. Київ. Затримуємо молодь на Подолі. Повторюємо: радикалізація виборців, прихильників — це не демократичні засади.

Спроба штурму відділку поліції — кому це треба? Для кого ця картинка?! Сприймаємо адвокатів, правозахиснків, усі цивілізовані засоби захисту, але не такі передвиборчі методи.

Результат при «звільненні» 15 патріотів — поліція затримує 40 «визволителів». При них — ножі, пістолети, газ, кастети. Що в цьому демократичного? 


Троє поліцейських потрапили до лікарні з хімічним опіком очей.

Бердянськ — флакон зеленки. Новомосковськ — 10 літрів зеленки... Відстань між подіями 10 днів. Що далі? Сьогодні зеленка, завтра – сірчана кислота...

Будемо діяти законно, адекватно, але безкомпромісно".

Додамо, що у коментарі Громадському речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко повідомив, "що затримані правоохоронцями учасники акції «Хто замовив Катю Гандзюк?», за оцінками поліції, намагалися «взяти штурмом» райвідділок, а також застосували всередині будівлі сльозогінний газ.

Шевченко підкреслив, що до підозрюваних застосували «заходи поліцейського примусу». Він додав, що поліція вилучила в них травматичну зброю, ножі, газові балончики.

«Будь-яка особа, яка хоче проводити мирну акцію, я підкреслюю — мирну, мусить на неї приходити без предметів, які можуть бути використані як зброя», — пояснив речник МВС причини затримання учасників акції.

На думку Шевченка, підозрювані хотіли влаштувати провокацію.

«Навіщо травматична зброя на мирному протесті, навіщо зброя на мирному протесті? Поліція буде жорстко в межах закону реагувати, особливо зараз, під час передвиборчої кампанії, на будь-які провокативні акції», — наголосив він.

Речник МВС уточнив, що поліція порушила кримінальну справу за підозрою у спробі захоплення державної будівлі, а також за статтями «Хуліганство» та «Нанесення тілесних ушкоджень» працівникам поліції.

Шевченко підкреслив, що затримані особи не мають стосунку до мирної акції, яка проходила на Контрактовій площі.

«Учасників мирної акції «Хто замовив Катю Гандзюк?» поліція не затримувала, плакати не вилучала і жодним чином не перешкоджала. Затримана були група, яка прикривала свої обличчя шарфами і при перевірці якої були виявлені газовий балончик і ніж. С14 цинічно маніпулюють, говорячи, що затримали учасників акції «Хто замовив Катю Гандзюк?». Жодного відео і жодного фото немає, де би поліція хоча б торкалася плакату. Ці дві події — затримання цих підозрілих осіб і проведення акції «Хто замовив Катю Гандзюк?», вони навіть розведені по місцю і часу», — сказав він.

Речник МВС розповів, що внаслідок інциденту постраждали троє працівників поліції...

Як повідомила кореспондентка Громадського, 9 лютого поліція затримала членів націоналістичних організацій С14, «Невідомий патріот» та «Традиції і порядок».

Також події біля Подільського управління поліції прокоментувала на ФБ лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, яка 9 лютого мала мітинг у Києві: 

"Президент Порошенко ніяк не хоче змиритися з тим, що на зустрічі зі мною по всій країні приходять тисячі людей. Приходять, щоб почути правду про те, що відбувається в країні.

Саме тому вчора була влаштована провокація на моїй зустрічі з мешканцями Білої Церкви.

Сьогодні ж, за допомогою СБУ, влада організувала нову провокацію під час аналогічного заходу в Києві.

Наш мітинг на Подолі минув мирно, конструктивно, без жодного ексцесу і скандалу. 10 тисяч людей зібралися на відкритому майданчику – Контрактовій площі. Кожен, хто хотів прийти і поспілкуватися, міг зробити це без будь-яких перешкод.

Уже по завершенні зустрічі я дізналася, що перед мітингом поліція затримала кількох осіб. Це було використано провокаторами зі зброєю як привід радикалізувати ситуацію у відділенні поліції.

Тепер нашу подію – зустріч із киянами – намагаються штучно прив’язати до сутички активістів із правоохоронцями.

Переконана: те, що відбувається зараз, – це чергова спецоперація СБУ, організована за прямою вказівкою Петра Порошенка. А використані методи свідчать, що для збереження своєї влади він готовий до будь-яких злочинних дій і радикальних кроків.

Я прошу вас аналізувати інформацію і розуміти, що влада влаштовує ці скандали та провокації навмисно.

Спокій і розум, друзі. Все буде добре!".

Отож, наголосимо, ща за фактом цих подій правоохоронці відкрили три кримінальних провадження за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 341 (Захоплення державних будівель) та ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) КК. У ГПУ заявили, що за фактом інциденту до ЄРДР внесено відомості про скоєння правоохоронцями кримінального правопорушення". 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: