• Головна
  • Новини
  • Витримані роками: вірші шістдесятників у сучасних піснях

20.10.2018, 16:13

Витримані роками: вірші шістдесятників у сучасних піснях

Інтимна лірика поетів-шістдесятників і досі змушує серця битися швидше. Тепер вже не тому, що вірші треба вивчити та розповісти вчителю. Вони крутяться в голові піснями.

Журналістка Yabl Тома Черкасова склала список композицій, які спочатку були віршами, написаними Ліною Костенко, Миколою Вінграновським, Василем Стусом та Василем Симоненко.


Ліна Костенко

«Спини мене, отямся і отям», – просила Ліна Костенко, та любов до її поезій не спинити. Коли в країні є живий класик, гріх не заспівати пісень на його рядки. Саме так, напевно, вирішили Джамала, BRUTTO та «Фіолет». Після перемоги на Євробаченні-2016 першою піснею, яку заспівала Джа, стала «Неандертальці».

BRUTTO ж приємно вразив піснею «Вечірнє сонце».

«Фіолет» обрав одну з найромантичніших поезій Костенко «Спини мене». До речі, фронтмен гурту Сергій Колос зібрав у ЕР «Навірші» п`ять пісень на твори українських поетів, серед яких, крім Ліни Василівни, є ще шістдесятники Василь Стус та Микола Вінграновський.


Микола Вінграновський

«Я сів не в той літак», – сумував Вінграновський, але сучасні музиканти вирішили, що все поет робив правильно. Крихітка обрала поезію «Може бути», O.Torvald додав віршу «Ти є» рокового звучання (на такий експеримент гурт пішов, підтримуючи проект «Місяць Миколи Вінграновського»). До останнього приєднався й Pianoboy, поклавши на музику поезію «Літак».


Василь Стус

Зазвичай з іменем Василя Стуса зв’язують громадянську лірику про те, як поет жив, любив і не набрався скверни. А ось про інтимну поезію забувають. «Напевно, так не треба», – можна сказати, перефразувавши назву його вірша, який став піснею завдяки гурту «Фіолет» та Маргариті Тишкевич.


Василь Симоненко

Ну скажи ж, хіба не фантастично, що серед усіх поетів Kozak System обрали найромантичнішого хлопця ХХ століття Василя Симоненко? Поезія «Не моя» завдяки гурту ожила через півстоліття.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: