23.08.2018, 13:12

Вибори у червні - це порушення Конституції

В інформаційному просторі нині фігурує можливість перенесення дати президентських виборів.

З цієї нагоди у Львові зібрали політологів та політиків, аби подискутувати та прояснити для виборців всю суть цього питання.

Така дискусія виникла через те, що чинний президент нібито перебуватиме на посаді менше 5 років.

За словами доктора політичних наук, професора кафедри політології ЛНУ ім. І.Франка, Анатолія Романюка, альтернативи виборам 31 березня у нас нема. В Законі про вибори є чітко вказана дата, остання неділя березня 5 року перебування на посаді, і її треба дотримуватися. На його думку, є дві групи людей, які можуть поширювати таку дискусію. Перша - це люди з БПП, які хочуть «вислужитися» та трохи продовжити термін чинного президента. Інша група - це ті, хто хоче навпаки його підставити.

Бо ж для нинішнього очільника зміна дати є невигідною. Таким чином він може понести багато іміджевих втрат. Мовляв, гарант хапається за владу і не може її віддати.

Політолог, Любомир Скочиляс вважає, що це питання є дещо штучним. У чинній Конституції є чітка дата. Тому дискусій з цього приводу не мало б бути. Але є інший момент: президент обирається на термін 5 років. Таким чином, виникає двовладдя.

В Україні часто люблять звертатися до досвіду США. Там вибори відбуваються в кінці листопада, а сама інавгурація - в січні. Таким чином в цей час співіснують два президенти. Проте, варто зауважити, що це не просто забаганка, а технічна необхідність. Вона пов‘язана з потребою передачі влади.

Іван Матковський, політолог з НУ “Львівська політехніка”, нагадав, що у 2019 році будуть ще й парламентські вибори. Тому будь-який рейтинговий кандидат є зацікавлений в тому, аби відтягти виборчий процес до парламентських виборів.

На жаль, в українській політиці дедалі менше професіоналів, а дедалі більше різних пройдисвітів. Вони керуються не законами чи Конституцією, а власною фантазією. Тому перенесення теоретично можна буде втілити і потім якось пояснити.  

Заступник обласної партійної організації ВО «Батьківщина», Наталя Тимчій, теж вважає, що вибори мають відбуватися 31 березня, як сказано в Конституції. Розповідає, що перенесення їх на червень може бути вигідним і чинній владі. Мовляв, тоді буде час відпусток, канікул, сезонних робіт закордоном, а тому, завдяки адмінресурсу, можна буде вплинути на результати. Всі ті люди банально можуть не прийти голосувати.

Розповіла, що дуже тішиться нинішнім соціологічним рейтингам, де очільниця її партії перебуває у лідерах. Хоча, такі рейтинги можуть не подобатися тим, хто сидить на Банковій, припускає політик.

Текст: WN

Фото: Прес-клуб

 

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: