• Головна
  • Новини
  • В Івано-Франківській області за газ боргує 65% населення

07.02.2019, 17:46

В Івано-Франківській області за газ боргує 65% населення

Побутові споживачі Івано-Франківщини заборгували за спожитий газ 508 млн грн. Загалом за блакитне паливо боргує 65% населення області.

Неплатежі за газ пов’язані зі зростанням обсягів споживання блакитного палива на фоні зменшення кількості субсидіантів та скороченням соціальних нормативів на опалення.

У порівнянні з минулим опалювальним сезоном, державну допомогу в Івано-Франківській області призначено 25,3% споживачам газу, в той час як минулого опалювального сезону субсидії отримали 52% клієнтів «Івано-Франківськгаз Збуту». Серед іншого, це пов`язано зі зменшенням соціальних нормативів при нарахуванні субсидій з травня 2018 року.

Через високий рівень заборгованості побутових споживачів, ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» як постачальник газу для населення зі спеціальними обов’язками, не може вчасно розрахуватися за поставлений газ. Відповідно до постанови Кабміну № 867, умова гарантованих поставок газу населенню є не допущення росту заборгованості «Івано-Франківськгаз Збуту» перед НАК «Нафтогаз України».

«Злісним боржникам компанія змушена припиняти поставки газу. Першим кроком до цього є письмове попередження  про припинення газопостачання. За минулий рік було вручено майже 16 тис. таких  попереджень», - розповідає директор ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» Юрій Пилипів кореспонденту firtka.if.ua .

З метою забезпечення безперебійного газопостачання, ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут» закликає вчасно оплачувати за  спожитий газ.  В іншому випадку боржникам припинятимуть постачання газу, а їх справи будуть передані до суду.

Окрім того, в газопостачальній компанії попереджають, уже за кілька місяців споживачам нараховуватимуть пеню за борг.

З 1 травня набирають чинності зміни до закону України «Про житлово-комунальні послуги». Нововведення передбачають сплату пені. Її розмір, відповідно до закону, становить 0,01%  від суми боргу за кожен день прострочення. Разом з тим, пеня не може перевищувати розмір боргу.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: