• Головна
  • Новини
  • У Верховині створили музей кінофільму “Олекса Довбуш”

26.12.2018, 12:37

У Верховині створили музей кінофільму “Олекса Довбуш”

Експозиція нового музею розповідає про зйомки кінофільму "Олекса Довбуш" та інших фільмів про Гуцульщину.

Музей кінофільму "Олекса Довбуш" 1959 року відкрили в смт Верховина Івано-Франківської області під час проведення "Днів українського кіно". Як повідомив голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк на своїй сторінці у Facebook, музей створено за ініціативи місцевих підприємців.

"У Верховині молоді хлопці Микола Данилюк та Володимир Сумарук власним коштом побудували і відкрили музей фільму "Олекса Довбуш", – написав Іван Шкіндюк, виклавши кілька світлин з події.

Народний депутат України, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, який взяв участь у відкритті, зазначив у вітальному слові, що Карпати завжди були і лишаються столицею українського кіно.

"В Карпатах зараз знімається багато не тільки українських, а й європейських стрічок. Ті люди, хто приїдуть сюди як туристи, відвідають музеї кінофільмів – будуть бачити процес створення кіно й відчуватимуть магію кінопроцесу та гір", – цитує слова депутата espresso.tv.

На його думку, найцікавіше в цьому музеї – мультимедійний екран, адже важливо, щоб сучасні музеї ставали цікавими просторами, куди б приходили люди спілкуватися і дивитися фільми. Організатори підтвердили, що в музеї демонструватимуть фільми, які були зняті в Карпатах про Гуцульщину.

"Олекса Довбуш" – художній фільм режисера Віктора Іванова, знятий кіностудією ім. О. Довженка в 1959 році про ватажка опришків. Основні зйомки кінокартини проходили саме у Верховині та Криворівні – високогірних селах Івано-Франківщини.

Варто зазначити, що у Верховині вже кілька років діє Музей кінофільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова, а також музей "Хата-гражда" у сусідній Криворівні, де проходили зйомки фільму Параджанова. Також на Івано-Франківщині діють три музеї, присвячені Олексі Довбушу. 

verkhovyna.life

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: