17.12.2018, 15:03

У бюджетну ніч протягнули "схему", як дерти з усіх

У так звану "бюджету ніч" пройшла поправка №151,  за  якою тепер якщо ви хочете укласти будь-яку  угоду щодо купівлі-продажу  будь-якого майна, ви будете зобов'язані отримати не одну довідку, а три і всі - в одного власника. 

Про це сьогодні, 17 грудня, у Львові повідомив член Комітету ВРУ із питань правової політики та правосуддя, заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Зокрема, коментуючи учорашню, 16 грудня, прес-конференцію Президента України Петра Порошенка Сергій Соболєв зазначив:

"Я вважаю, що таке спілкування з пресою повинно відбуватись принаймні один раз в місяць. Для того, щоб була можливість поставити не лише заготовлені питання, а й запитання, які справді хвилюють все суспільство. На жаль, учорашня прес-конференція так і не дала жодної відповіді на жодне питання, з якими спромоглися прорватися журналісти на цій прес-конференції. Про корупцію. Ми ж розуміємо, що це вже державна політика, яка проводиться при президентові Порошенко так само, як вона проводилась при  президентові Януковичу.

Я розумію,  ті досягнення, які сьогодні висвітлюються як найважливіші. Вони, без сумніву, залишаться в історії країни. Але може так статися,  що ми втратимо все лише через одне – жадобу до грошей  і ті корупційні  зв'язки, які побудовані по вертикалі. На жаль, ця вертикаль іде з адміністрації президента на місця.

Скажімо, те, що знову продовжують в бюджетній політиці, це нова схема. Але тепер вже не тендерної палати… Готуйтеся всі до так званої реєстраційної палати.

Отож, у так звану бюджету ніч  пройшла 151 поправка, за якою тепер якщо ви хочете укласти будь-яку  угоду щодо купівлі-продажу  будь-якого майна, ви будете зобов'язні отримати не одну довідку  про оцінку майцна, а три. І всі ці довідки ви вибудете отримувати в одного власника,  який відкрив  чотири підприємства, де треба буде звертатися кожному  громадянину – спочатку, а потім  нотаріусам. Щоб отримати відповідні довідки, що, виявляється, оцінщик вам дав правильну оцінку майна.

Я такого "безпрєдєла"  вже давно не пам'ятаю, з часів тендерної мафії. На жаль, ті самі "схемщики" тільки при новій владі, і на жаль, ті самі схеми.

Обсяг таких угод минулого року – близько 2 млрд грн.  Я підкреслюю, це не в бюджет держави, це приватним компаніям".

"Бюджетна ніч" - 23 листопада цього року ВРУ ухвалила держбюджет о 6 ранку. "За" проголосувало 240 нардепів.

Найбільшу кількість голосів "за" віддали фракції Блоку Петра Порошенка та Народного Фронту. Бюджет підтримала майже третина позафракційних депутатів і чотири представники Опозиційного блоку. Майже у повному складі за бюджет голосували групи Відродження та Воля народу. 

Фракція Батьківщина, за результатами голосування, була відсутня у повному складі. Відсутніми були і більшість депутатів Самопомочі. За бюджет з цієї фракції не проголосував ніхто. Більшість представників Радикальної партії утрималися від голосування.

Тендерна мафія ( за сайтом 40a.tv  – історія мегакорумпованості у сфері тендерних закупівель розпочалась на початку 2000-х рр., коли стали закладатися підвалини схеми вимивання з державних структур і їх постачальників «копійчини».

Загальна суть полягала в тому, що в державний механізм «вплітався» комерційний посередник – власник сайту, консалтингове агентство, оціночна компанія тощо – без послуг якого виконання закупівлі чи іншої функції держзамовника чи постачальника робилось неможливим. В різні часи такі послуги могли коштувати від 5% до 20% суми держзакупівлі.

Це крім того, що традиційно у вартість послуг державних постачальників закладається щонайменше 10% «віддяки» відповідальному керівникові держструктури за обрання компанії переможцем у конкурсі. А у профільному відомстві («уповноваженому органі», в різні часи – Мінекономіки, спеціальний його департамент, громадська Тендерна палата) зазвичай існував спеціальний тариф на вирішення питань з організацією тендера з одним учасником, здійснення закупівлі без тендерної процедури та інші ласі шматки.

Тендерна палата України (ТПУ) прославилася гучним скандалом навколо платного розміщення оголошень держорганами про тендери, а також низкою консалтингових послуг, які вона надавала. Також ТПУ була органом оскарження всіх тендерних суперечок. Громадське об’єднання не одразу набуло демонічних рис.

Під громадським тиском закони, що легітимізували такі схеми було скасовано, одна з тих пір весь вчиняються спроби потайки відродити напозір прийнятну схему" обдирання країни і інтересах кількох приватних осіб.

 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: