• Головна
  • Новини
  • У Харкові та Львові студенти протестували проти реформи медичної освіти

13.11.2019, 21:34

У Харкові та Львові студенти протестували проти реформи медичної освіти

Кілька десятків студентів-медиків вийшли під стіни Харківської обласної державної адміністрації та Львівської міської ради, аби висловити свою незгоду зі збільшенням періоду проходження інтернатури до трьох років, повернення примусового відпрацювання бюджетниками та скорочення медичних спеціальностей з 34 до 13.

Про це повідомляють кореспонденти hromadske.

Учасники мітингів в медичних масках тримали плакати з написами «Не руйнуйте нашу мрію», «Робоче місце кожному інтерну» та вигукували «Скорочення спеціальностей — скорочення життя українців», «Нова інтернатура — геноцид випускника», «Ми не проти реформи, ми за розумні зміни».

«Якщо раніше на дерматовенеролога треба було вчитися півтора року на інтернатурі плюс шість в університеті — у сумі сім з половиною років, то зараз десять з половиною. Яка мотивація, якщо десять з половиною років вчишся, а потім що? Яка зарплата лікарів? Три з половиною тисячі гривень?», — каже організатор акції та студент 6-го курсу Харківського національного медичного університету Дмитро Сало.

«Я навчаюсь на шостому курсі медичного університету. Студент не може обрати той фах на інтернатурі, який хоче. Невідомо також, чи матиме студент роботу після завершення інтернатури. Ми проти продовження тривалості навчання», — сказав студент Національного медичного університету імені Данила Галицького у Львові Богдан Павлюк.

«Зарплата інтернів мізерна, до чотирьох тисяч гривень. Ми за реформу, але ми не розуміємо, як все відбувається. Нам пропонують те, що є недопрацьоване. Ми проти того, щоб було скорочення спеціальностей. Ми переживаємо за наше майбутнє. У нас більше запитань, ніж відповідей. Якщо нас не почують, ми поїдемо до Києва», — заявила львівська студентка Ярина Маніла.

Також мітингувальники не згодні з розподілом за електронним реєстром, який  

Міністерство охорони здоров'я планує впровадити у 2020 році. В МОЗ вважають, що нинішня система розподілу, коли студент самостійно обирає місце працевлаштування, не відповідає європейським стандартам та збільшує корупційні ризики.

В коментарі hromadske проректор з науково-педагогічної роботи Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Анатолій Магльований розповів, що викладачі підтримують вимоги студентів. 

«Ми підтримуємо вимоги студентів щодо інтернатури. Це їхнє майбутнє. Свою акцію вони проводять після навчання. Тож претензій ми до них не маємо. Але викладачі участь в акції не беруть, адже це робочий час», — розповів Анатолій Магльований.

Нагадаємо, реформу інтернатури Міністерство охорони здоров’я планує провести у 2020 році.

Акції протесту студенти-медики провели також у Вінниці. Всі пройшли мирно та тривали близько години.

Фото - Громадське

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: