Євген Комаровський

педіатр


31.10.2018, 14:34

Телевізор і біль у горлі

Поговоримо про рекламу численних спреїв і смоктальних таблеток, в якій рекомендується негайно забризкати або розсмоктати чарівне зілля при першому ж натяку на біль в горлі.

Поговоримо про рекламу численних спреїв і смоктальних таблеток, в якій рекомендується негайно забризкати або розсмоктати чарівне зілля при першому ж натяку на біль в горлі. Стандартна телевізійна картинка демонструє нам мужнього полярника, героїчного рятувальника, який поспішає на урок до  школяра, які на шляху до полюсу, подвигу або знань були зупинені раптовим болем в горлі. Але чудодійний пшик і чарівна таблетка допомогли перемогти підступне захворювання, після чого наші герої благополучно досягли мети, здійснили подвиг, написали контрольну.

 УВАГА!


Біль в горлі - це не діагноз!

Біль в горлі - це симптом найрізноманітніших захворювань.

 Є захворювання, при яких Ви можете смоктати і пшикати що завгодно, - це численні ГРВІ, - але незалежно від цього вони проходять самі по собі за 7 днів. І медична наука однозначна у своїх висновках про те, що ліки, що діють в порожнині рота не мають жодного впливу на терміни захворювання,  але в деяких ситуаціях можуть зменшити вираженість неприємних симптомів. У той же час біль в горлі може бути симптомом небезпечних, іноді смертельно небезпечних  захворювань, коли слід негайно звертатися за медичною допомогою, а не бігти в аптеку за смачною таблеткою.

Біль в горлі - симптом ангіни. Ангіна - це не «червоненьке горлечко», а гостра бактерійна інфекція, яка вимагає системного (всередину, в ін'єкціях) застосування антибіотиків, а не смоктання / бризкання незрозуміло чого, що  нібито «володіє антибактеріальним ефектом».

Біль в горлі - симптом дифтерії. Подорож в аптеку і подальше смоктання льодяників призведе до того, що дорогоцінний час, коли ще може допомогти сироватка від дифтерії, буде втрачений.

 

Звичайно ж буде просто чудово, якщо при болю в горлі ви спочатку отримаєте від лікаря діагноз і тільки потім почнете лікування, яке, цілком можливо, буде включати в себе допоміжні симптоматичні засоби, що діють в порожнині рота.Розумію, що це неможливо, тому звертаю увагу на три моменти, які дозволять вам прийняти правильне рішення:1. Якщо біль в горлі - симптом ГРВІ, то немає нічого страшного в тому, що ви полегшите життя собі або дитині ліками місцевої дії.

 

ВАЖЛИВО! Повинні бути і інші симптоми ГРВІ - гострий початок хвороби, нежить (закладеність носа), кашель, підвищення температури тіла. Якщо все це є – смокчіть, що хочете. Якщо біль у горлі є, але в носі сухо і немає кашлю - негайно до лікаря! Ніяких аптек, смоктання і пшикань! 2. Дуже зручне «правило першої чашки»: ранкова біль в горлі зменшується після першої чашки теплого напою, наприклад чаю. Якщо не зменшилася або посилилася - ніяких аптек, терміново до лікаря! 3. Біль в горлі у поєднанні з сухим носом і відсутністю щеплень від дифтерії - привід не йти, а швидко бігти до лікаря.

 

Фото з відкритих джерел

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: