12.02.2019, 15:54

Росія готується до війни – шведські аналітики

Росія готує свої Збройні сили до війни, вважає Шведське агентство оборонних досліджень. Міністерство оборони Швеції замовило доповідь "Підготовка до війни – військові навчання Росії на стратегічному рівні 2009-2017 років", йдеться на сайті агентства.

На думку аналітиків, до 2009 року Росія займалася збройними конфліктами і війнами локального характеру, а її навчання після 2009 року вказують на амбіції вже регіонального рівня.

Згідно з дослідженням Шведської агенції, за останні 10 років масштаб військових навчань Росії виріс у рази.

На підставі відкритих російських джерел аналітики зробили висновок, що якщо в 2009-2012 роках у військових навчаннях РФ брали участь 10-20 тисяч осіб, то в навчаннях 2013-2017 років було задіяно вже 90-150 тисяч військових.

У навчаннях "Схід-2014" брало участь близько 150 тисяч осіб і 8 тисяч одиниць зброї, а в навчаннях "Схід-2018" минулої осені – понад 300 тисяч військових.

Юхан Нюрберг зі Шведського агентства оборонних досліджень каже, що важливі не цифри, а дії РФ:

"У них багато персоналу. У них багато матеріальних засобів, навіть якщо більша їх частина стара і з радянських часів. Але навчання створюють потенціал, тобто підрозділи, які можуть виконувати поставлені завдання в бойових діях".

Експерт наголошує, що навчання були спрямовані і на командне управління:

"Усі маневри були націлені на рівень, який Міністерство оборони Росії називає "рівнем стратегічних операцій". І якщо ви подивитеся на визначення цього терміна, то побачите, що він стосується театру військових дій, який охоплює кілька частин континенту".

В останні роки Росія відкрито застосовувала свої збройні сили у війні з Грузією (у 2008 році), при анексії українського Криму (в 2014 році) і в Сирії (з 2015 року, хоча РФ підтримувала Башара Асада з 2011 року).

З 2013 року РФ залучає до навчань усе більшу кількість військ і техніки. На думку аналітиків, Кремль готується до зустрічі противника, спів мірного з Китаєм чи НАТО.

"Росія готується до того, щоб мати можливість вести регіональну і, можливо, тривалу і затяжну війну, наприклад, проти Китаю або НАТО", – йдеться в повідомленні.

"Росія явно готова використовувати військові засоби. Тому важливо розуміти, як і в гіршому випадку для чого вони можуть бути використані. Військові навчання дають натяк на це", – зазначає Норберг.

У Росії ж запевняють, що не готуються до війни, а відпрацьовують "оборонні сценарії", повідомляє "Настоящее время" (проект "Радіо Свобода" і "Голосу Америки").

Українська правда

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: