29.08.2018, 14:03

Протермінованість ЦВК виборам не завадить?

У Львові підняли популярну нині тему легітимності Центральної виборчої комісії.

Зокрема, чи може нелегітимний склад ЦВК провести легітимні вибори у 2019 році.

У прес-клубі додали, що запрошували представників всіх основних політичних партій, проте, відгукнулися лише з ВО "Батьківщина".

В українській правовій культурі нині мають місце не стільки формальні процедури, передбачені правовими нормами, скільки позаправні механізми, які впливають на формування державних органів. Це стосується і ЦВК. Більшість членів якої вже 4 роки де-факто є нелегітимними.

Самі ж члени комісії у коментарях ЗМІ кажуть, що нічого страшного немає, мовляв, проведемо вибори президента у 2019 і ще, можливо, наступні вибори теж, зазначили у прес-клубі.

У лютому 2018 року президент зробив подання до Верховної Ради та запропонував новий склад ЦВК. Досі Верховна Рада цього не проголосувала.

На думку Ярослава Жукровського, екс-консультанта судді КСУ, за словами різних політичних гравців, склад ЦВК має відображати різну політичну палітру, аби унеможливити фальсифікації.  Ще є побажання збільшити кількість членів, аби точно задовольнити всіх. Але це виглядає у нинішній ситуації щонайменше цинічно.  Члени комісії мають бути незалежними. Хоч це і не зовсім правильно. Ми мали б говорити не про політичні забарвлення членів, а про їхню фаховість.

Як розповів генеральний прокурор України (1991-1993), суддя Конституційного суду України (2005-2006), Віктор Шишкін, нинішній нелегітимний склад ЦВК не може проводити вибори. Верховна Рада має виконати свої зобов'язання. Додав також, що в Україні нема юридичної колізії – лише банальне невиконання закону.

ВО "Батьківщина" виступає за те, аби всі органи державного управління, особливо ті, до яких є дуже важлива легітимна довіра населення, працювали згідно з чинним законодавством, розповідає депутат Львівської обласної ради від ВО “Батьківщина”, Ярослав Качмарик.

"Дивимось на новий склад ЦВК, який можливо буде проводити вибори, і бачимо там 6 представників "Блоку Петра Порошенка", 3 представники від "Народного фронту". А це означає, що той склад забезпечує повну політичну підконтрольність ЦВК", - заявив депутат.

У 2014, каже, була політична необхідність дещо продовжити термін виконання повноважень членів ЦВК, але далі президент був зобов'язаний зробити так, аби співвідношення повноважень і функцій президента і Верховної Ради забезпечили зміну членів ЦВК, які частково працювали ще за часів Кучми.

"Нинішня ситуація з ЦВК не є вигідна для "ВО Батьківщини". Наші політичні інтереси в тому, аби цей орган працював і була до нього довіра населення", - вважає Ярослав Качмарик.

Він додав, що нинішня ситуація з ЦВК – це наслідок незгоди між коаліцією та невиконання коаліційної угоди.

Владі вигідно консервувати ситуацію із ЦВК аж до президентських виборів. Адже тоді, у разі невигідного для керівників держави результату, можна буде просто заявити про погану роботу комісії. Таку думку висловила політичний консультант Катерина Одарченко, пише ЗІК.  

Найбільша проблема Центральної виборчої комісії – те, що суспільство їй не довіряє. Навіть громадяни, які глибоко не розбираються у деталях роботи ЦВК, розуміють, що там – люди Януковича, яких потрібно змінити. Та варто говорити і про якісний склад комісії та особистості. Адже там – люди, що були вічними помічниками депутатів чи просто мають мало досвіду. Вони точно не є моральними авторитетами нації, що беруться за якісне перезаснування виборчого процесу.

Політична еліта в Україні нині робить все, щоб нічого не змінилося, аби лише виборець не ставив зайвих питань та і взагалі думав лише про роботу та хліб насущний. А оскільки народ є суб'єктом влади, йому треба пояснювати все в правовому полі. Бо знайдуться "доброзичливці", які це можуть використати.

Ярослав Качмарик додав, що ВО "Батьківщині" важливо забезпечити демократичність виборів.

"Ми, в рамках своїх квот, подали кандидата в члени ЦВК. Тепер не зовсім від нас залежить чи буде все проголосовано. В цій ситуації хочеться, щоб не постраждали виборці, які мають чітко знати, що вибори відбуватимуться згідно з Конституцією", - підсумував політик.

Текст: WN

Фото: з відкритих джерел

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: