• Головна
  • Новини
  • Почаївську лавру повернули до складу державного заповідника

28.11.2018, 17:55

Почаївську лавру повернули до складу державного заповідника

Уряд України скасував рішення про вилучення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Свято-Успенської Почаївської лаври в Тернопільській області).

Відповідне рішення прийнято на засіданні уряду в середу, 28 листопада, повідомили Укрінформу у прес-службі Міністерства культури.

Як зазначається, Кабінет міністрів скасував розпорядження від 17 липня 2003 року №438 "Про вилучення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври" (м. Почаїв Тернопільської області).

Цим документом у 2003 році зі складу заповідника були вилучені Успенський собор, Троїцький собор, монастирські келії, Архієрейський будинок, дзвіниця та надбрамний корпус.

Як повідомив у коментарі кореспонденту Укрінформу головний спеціаліст відділу культури, охорони культурної спадщини Тернопільського облуправління культури Ярослав Пелехатий, завтра у Міністерстві культури відбудеться нарада з питань, що стосуються ситуації навколо Почаївської лаври.

Директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Вадим Микулич у телефонній розмові з кореспондентом агентства теж прокоментував сьогоднішнє рішення уряду.

"Ми поки що не ознайомлені з офіційним документом. Але справа у тому, що фактично лавру ніхто і не виводив із складу заповідника. Так, рішення про це за часів Януковича було, але усі споруди монастиря юридично залишаються за нами і зареєстровані у Фонді держмайна. Ми - балансоутримувачі лаври ще із часу створення заповідника на початку 2000-х років. Так що, не знаю, як це вся процедура виглядатиме. Зачекаємо роз’яснень Мінкульту", - додав Микулич.

Як повідомлялося, 23 листопада комісія Міністерства юстиції України з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації скасувала незаконну перереєстрацію комплексу споруд Почаївської лаври.

Своєю чергою представники УПЦ (МП) заявили, що Почаївська лавра продовжить користуватися комплексом споруд, незважаючи на рішення Мін'юсту.

Укрінформ

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: