• Головна
  • Новини
  • Перший в історії запис гімну України заспівав львів'янин у 1916 році

18.09.2018, 11:20

Перший в історії запис гімну України заспівав львів'янин у 1916 році

Перший в історії тиражований на грамплатівці запис гімну “Ще не вмерла Україна!”. Співає Михайло Зазуляк. Студія Columbia, США, 1916 рік.

Джерело: artefact.org.ua

Навіть танцювати можна…

Це перший в історії запис “Ще не вмерла України…” під музику Вербицького. До речі, аранжування не таке “стражденне”, як зараз. В певні моменти навіть танцювати можна. Та і текст трохи відрізняється. Більш оптимістичний чи що.

Цього про Вербицького в школі вам не розкажуть

Михайло Вербицький народився у родині греко-католицького священика, з 10 років виховувався у Єпископа Перемишля, що зробило його подальшу професію вже визначеною. Навчання у Львівській духовній семінарії двічі переривалося через постійні порушення дисципліни. Лише у 37 років Михайло завершує навчання і стає священиком у селі Млинах Яворівського повіту (зараз – Польща), де й живе до смерті. Ще у семінарії він захоплюється гітарою, створює ряд п’єс для цього інструмента.

Вербицький пише не лише церковну музику, а й світську – на народні пісні, на вірші Федьковича, Шашкевича та Шевченка. В середині 1860-х пише свою найвідомішу мелодію “Ще не вмерла Україна” на слова Павла Чубинського. Ця пісня швидко розійшлася серед молоді, так як її революційності якраз і не вистачало їм в часи соціальних змін кінця ХІХ століття.

Музика Вербицького “Ще не вмерла Україна” стала частиною Національного Гімну України 15 січня 1992 року.

Who is Зазуляк

Михайло Зазуля, той чоловік, що проспівав на записі гімну України, народився у 1887 році у Львові.

Він закінчив львівську гімназію, працював учителем української мови й літератури, з юнацьких років захопився співом. У Варшаві брав приватні уроки вокалу у одного з оперних співаків.

1909 року з матір’ю та сестрою еміґрував до США, оселився в Нью-Йорку, навчався співу у професорів музичної студії «Метрополітен опера». Мирон Сурмач згадував, що 1910 року пан Зазуляк виступав в «Метрополітен опера» та брав участь майже у всіх українських імпрезах, натхненником яких був Мирон Корикора.

Унизу по центру – Михайло Зазуляк

Виступав в складі трупи, заложеної товариством «Українська бесіда» в Нью-Йорку. Вперше на сцені «Метрополітен опера» виступив з басом Адамом Дідуром, Марією Раппольд (Marie Rappold) та піаністкою Софією Наїмською 1915 року.

Його запис на платівці 1916 року є одним з перших аудіозаписів Гімну України.

Співав у хорі театру «Метрополітен-опери», брав участь у майже всіх українських імпрезах.

Помер 19 серпня 1936 року уві сні. По його смерті не залишилося коштів, тому похований на кладовищі для бідних «Кальварія» у Нью-Йорку. Згодом з’ясувалося, що всі свої заощадження — 250 доларів США — Маестро вислав на підтримку Товариства імені Лисенка у Львові.

 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: