• Головна
  • Новини
  • Обласний бюджет дає 9 млн грн на відновлення древнього Палацу у Меджибожі

24.02.2019, 18:15

Обласний бюджет дає 9 млн грн на відновлення древнього Палацу у Меджибожі

На позачерговій сесії Хмельницької облради виділять 8,9 млн грн на проведення протиаварійних та реставраційних робіт на території Державного історико-культурного заповідника «Межибіж»

Із загальної суми 3,3 млн грн спрямують на реставрацію Круглої вежі (складова частина Палацу, XVI ст.), яка передбачає: укріплення ділянок з деструктованним лицьовим шаром цегли, заповнення каверн, вибоїв у цеглі та заповнення швів полімерцементною сумішшю, гiдроiзоляцiя цегляної кладки стін, укріплення ділянок з деструктованним лицьовим шаром цегли та швів, реставрація мурування стін, складених із бутового каменю, армування кладки стiн, посилення цегляних стiн металевими тяжами, улаштування цементної стяжки, інформує ngp-ua.info

Ще 3,3 млн грн – на реставрацію Барбакану (складова частина Палацу, XVI ст.): улаштування фундаментних плит залiзобетонних плоских, укріплення ділянок з деструктованним лицьовим шаром цегли та швів, гiдроiзоляцiя цегляної кладки стiн, укріплення розшарованої цегельної кладки шляхом ін’єктування, реставрація мурування стін, складених із бутового каменю, армування кладки стiн, улаштування кроквяних конструкцій скатних дахів, посилення цегляних стiн металевим каркасом.

Також 2,2 млн грн напрявлять на реставрацію Мосту з брамою (складова частина Мурів з вежею, XVI ст.): посилення цегляних стiн металевими тяжами, укладання металевих балок в мiжповерхових перекриттях, монтаж покриття з профiльованого листа, укріплення розшарованої цегельної кладки шляхом ін’єктування, установлення дерев’яних огороджень та поручнiв.

У минулому році на продовження робіт з реставрації палацу XVI ст. (пам’ятка архітектури національного значення охор.№764/1) з пристосуванням під музей в смт.Меджибіж та виготовлення науково-проектної документації «Реставрація південного оборонного муру (складова частина пам’ятки архітектури національного значення Мурів з баштою, XVI ст. охор. №764/3) з реабілітацією пристінних оборонних та господарських будівель і споруд в смт.Меджибіж Летичівського району Хмельницької області» було спрямовано 4, 98 млн гривень.

Як писав НГП, Державний історико-культурний заповідник “Межибіж” за результатами тендера у травні 2017 року уклав угоду з київським ТОВ “Уютный дом” на реставрація палацу XVI ст. (пам’ятка архітектури національного значення охор.№764/1) з пристосуванням під музей.

Загальна вартість робіт становить 62,9 млн. грн.

Протягом 2017-2020 років підрядник здійснить консерваційні, внутрішні та зовнішні роботи (облаштування систем вентиляції та опалення, улаштування покрівлі, оздовлення приміщень).

Нагадаємо, що 23 грудня 2014 року впала вся бічна стіна палацу – пам’ятки архітектури XVI століття. В гостро-аварійному стані перебуває частина (5-7 метрів) передньої стіни палацу, яка також може впасти з дня на день.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: