• Головна
  • Новини
  • Нова ГЕС планується на річці Стрий: екологи категорично проти

26.12.2018, 09:00

Нова ГЕС планується на річці Стрий: екологи категорично проти

Нова ГЕС у Карпатах планується на річці Стрий в околицях с. Довге Дрогобицького району. Повідомлення про плановану діяльність №: 20181252331/6603. Дата офіційного оприлюднення: 06.12.2018.

Про це у Фейсбуку повідомив  гідроеколог, к.б.н. і старший науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України Тарас Микітчак.

Зокрема, він написав: "Прошу науковців, громадські організації (насамперед Стрийського району, який першим відчує наслідки будівництва ГЕС Довге) й усіх небайдужих долучитись до спротиву такого будівництва!!! Маю надію на активну участь стриян, які так люблять відпочивати, рибалити і купатись на своїй рідній річці, а скоро мають шанс просто відпочивати і мочити ноги!!!

ЧОМУ ПРОТИ?

Як гідроеколог, к.б.н. і старший науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України, у 2015 році проводив дослідження впливу на біоту Явірської ГЕС (на світлинах), досі єдиної ГЕС на р. Стрий. Результати цілорічних досліджень виявились вельми невтішними для річкових мешканців і людей.

  • Нижче греблі Явірської ГЕС різноманіття, чисельність та біомаса угруповань безхребетних гідробіонтів (кормової бази риб) зменшуються у два-три рази порівняно з відтинком ріки вище Явірського водосховища;
  • Якість води знижується зі слабо-забрудненої до помірно забрудненої;
  • Накопичення мулу й глинистих наносів та побутового сміття у водосховищі й знесення цих осадів на нижчі ділянки русла;
  • Руйнування субстрату дна в руслі нижче ГЕС під час швидкого спуску великих мас води;
  • Різке обміління русла Стрия нижче греблі після закриття шлюзів у червні та гідроземельні роботи нижче греблі. Деталі можна прочитати у науковій статті "ВПЛИВ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЯВІРСЬКОЇ ГЕС НА УГРУПОВАННЯ
    БЕЗХРЕБЕТНИХ ГІДРОБІОНТІВ Р. СТРИЙ (УКРАЇНСЬКІ КАРПАТИ)";
  • Нижче ГЕС на р. Стрий розташовано водозабір, який забезпечує питною водою місто Стрий і частину Львова! Друга ГЕС на р. Стрий тільки додасть масштаби цього впливу (кумулятивний ефект) без жодної користі для місцевих мешканців і тільки заради прибутку за зеленим тарифом у чиюсь кишеню!!!

ЯК ЗАПОБІГТИ?

Писати зауваження до цього повідомлення (про планову діяльність): «15. Усі зауваження і пропозиції громадськості до планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з оцінки впливу на довкілля, необхідно надсилати до департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації, вул. Стрийська, 98, Львів, 79026, e-mail: envir@loda.gov.ua, (032) 238-73-83 Контактна особа – начальник відділу екологічної експертизи, нормування атмосферного повітря та поводження з відходами Сорока Назарій Любомирович».

Зауваження до ОВД (Оцінки впливу на довкілля) можна висилати упродовж 20 днів з моменту опублікування повідомлення про плановану діяльність, тобто до Різдва (http://eia.menr.gov.ua/places/view/2331#wrap-table"

Додамо, що в "Повідомленні про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля", яке, власне, і розміщене в реєстрі ОВД, що його веде Міністерство екології та природних ресурсів України, вказано інформацію про суб’єкта господарювання, якйй має збудувати нову ГЕС: ТОВ „БАЛФОРД УКРАЇНА”, код ЄДРПОУ 31307923, юридична адреса: 02002, м. Київ, вул. Раїси Окіпної, 9, директор Васильова В’ячеслава В’ячеславівна, контактний номер
телефону: +38 (044) 224-70-11.

 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: