22.08.2018, 17:19

Невдовзі опришки оживуть на екранах

В Україні стартували зйомки фільму «Довбуш».

В Україні днями кінокомпанія «Пронто Фільм» за підтримки Держкіно розпочала зйомки пригодницької історичної драми «Довбуш», пише Zaxid.net.

Автором ідеї, співавтором сценарію та режисером картини є Олесь Санін. Режисер обіцяє, що зробить історію максимально цікаво для глядача, проте робитиме це не втрачаючи важливого та актуального змісту. Санін називає Довбуша людиною, яка перебуває на «лінії зіткнення». Тобто герой щодня має робити вибір між добром та злом, золотом та волею тощо.

Олесь Санін є режисером картин «Мамай» (перший фільм, який Україна висувала на «Оскар») та «Поводир», а також автором декількох документальних фільмів.

Оператор картини Сергій Михальчук є володарем «Срібного ведмедя» Берлінале за роботу над фільмом «Під електричними хмарами». Разом із Саніном він працював і над «Мамаєм», і над «Поводирем».

Роль Олекси Довбуша зіграє киянин Сергій Стрельников. 38-річний актор знявся у більш ніж 50 фільмах та серіалах («Пристрасті за Чапаєм», «Володимирська, 15»). Він є актором київського театру «Ателье 16». Також Стрельніков зіграв одну із ролей у містичній драмі режисера Олександра Безручка «13 автобус», зйомки якої відбувались минулого літа у Львові.

Роль Івана Довбуша, брата Олекси, зіграє Олексій Гнатковський, актор та режисер з Івано-Франківська. Він також є куратором фестивалю Porto Franco.

Кохану Довбуша Марічку зіграє Даша Плахтій. Київська актриса вдало дебютувала у головній ролі в фільмі Марини Степанської «Стрімголов». За цю роботу вона отримала національну кінопремію «Золота Дзиґа» як найкраща акторка.

«У першій половині XVIII ст. у Карпатських горах розгортається історія життя Олекси Довбуша, його кохання та боротьби за гідну долю для свого народу, і тут навічно оселяється таїна його безсмертя. Ватага опришків під проводом двох братів, Івана та Олекси Довбушів, їхня невловимість і зухвалість стали надією для народу і пострахом для ворогів. Дороги братів розходяться, панство кидає всі зусилля на придушення волелюбних настроїв, якими охоплені Карпати. Смерть чи безсмертя переможуть у цьому двобої?», - йдеться у синопсисі фільму.

«Для мене перевіркою актуальності історії є епос. Якщо існує народна пісня, якщо вона триста років співається і переспівується, значить герой живий», - вважає Олесь Санін.

Кінопроект «Довбуш» став одним з переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Державна підтримка цього проекту становить ?65 млн при загальній вартості виробництва ?87 млн.

Для Саніна історія Довбуш розпочалась давно. Саме тоді, коли він вступив до інституту на курс видатного режисера Леоніда Осики, той мав знімати фільм про Довбуша з Іваном Гаврилюком у головній ролі. Осика, за словами Саніна, понад усе шукав сучасного звучання історії. Проте ця роботи за сценарієм Василя Портяка так і не відбулась.

«Для мене актуалізувалась ця історія в той момент на Майдані, коли я побачив, як “беркут” попер на мітингувальників, їх було мало, вони почали відступати. І раптом один зупинився, зняв з себе куртку й по пояс голий сам, з палкою пішов на цю чорну стіну. “Беркут” зупинився. Я досі не знаю, хто це був, але я побачив, як він змінив хід історії», - розповів Олесь Санін у Львові під час фестивалю «Львів - місто літератури».


Фото: джерело

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: