08.08.2018, 15:42

На Жовківщині дітей навчають іконопису

Аби літні канікули для сільських дітей не обмежувались городом та випасанням худоби, у селі Стара Скварява за ініціативою музею "Староскварявський іконостас ХVI-XVIII століття" організували літню дитячу іконописну школу.

Школу організували за підтримки доброчинців, зокрема громадської діячки з Торонто Христини Цукровської та місцевого приватного підприємця Романа Демчини. Тут навчають дітей старшого та середнього шкільного віку зі Старої Скваряви та сусідніх сіл Жовківщини.

Музей є філією Львівського музею історії релігії.

Вже протягом місяця двоє викладачів школи іконопису Українського Католицького Університету щотижня приїжджають на кілька годин, аби познайомити 12 сільських дітей із давньою середньовічною технікою малярства згідно з канонами іконопису: натуральними фарбами, зокрема, органічними та мінеральними пігментами на липовій дошці.

Маючи за взірець ікону XV століття, вони власноруч створюють іконописні шедеври. За словами організаторів школи, ця ікона є еталоном західноукраїнського іконопису середньовіччя.

Процес, кажуть викладачі, тривалий, адже створення ікони - це клопітка праця, що вимагає від художника терпіння та неабиякої уважності. Це й не дивно, адже одну ікону діти малюють протягом п'яти днів.

"Щось нове завжди викликає у дітей зацікавлення, адже вони ніколи цього не робили. Процес створення ікони їх дуже затягує, бо вони самі розмішують фарби та емульсії. Зрештою, ці діти ж ніколи не малювали на дошках. Так, це важко, але тут найголовніше - бажання", - запевняє викладач іконопису Юлія Кузь.

Також вона зазначила, що складність такого процесу, перш за все, полягає у відмінності іконопису від живопису, адже це абсолютно інша техніка, особливо - моделювання лику.

Учням же такі уроки до вподоби.

"Малюванням я займаюсь вже п'ять років, та ікону малюю вперше, але мені дуже подобається. Сподіваюсь, що в майбутньому це стане мені в пригоді", - розповідає юна художниця Катерина.

У селі Стара Скварява збереглась одна з найдавніших пам'яток народної архітектури України - дерев'яна церква святого Архистратига Михайла 1508 року з унікальним Староскварявським іконостасом XVI-XVIII століть, у 1715 році її перенесли з сусіднього села.

Заняття в іконописній школі триватимуть впродовж літніх канікул. Готові роботи юних художників можна буде побачити на виставці у Староскварявському музеї на день Незалежності.

Аби створювати інші приклади ікон, традицію навчання іконопису в селі в майбутньому планують продовжити.

До слова, торік у селі Стара Скварява на Жовківщини започаткували і "Літню дитячу гончарну школу", де дітей навчали ліпити гончарні вироби з глини. Вона триває і досі.

В найближчому майбутньому в селі Стара Скварява планують відкрити й літній кінотеатр.

Текст та фото: WN

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: