Влада Литовченко


20.09.2018, 12:42

Монастир босих кармелітів

Монастир босих кармелітів у Бердичеві – величний архітектурний комплекс з оборонними стінами, вежами і прекрасним костьолом.

Почав будувати пам’ятку у 16 столітті Януш Тишкевич – воєвода і генеральний староста київського краю. Розповідають, ніби Януш Тишкевич у 1627 році потрапив у татарський полон. Його закували у ланцюги. Воєвода почав молитися і побачив віщий сон: в невідомій йому капличці ченці моляться Божій Матері і прохають звільнити Тишкевича. Тоді Богородиця звернулася до Януша і взяла з нього обітницю – збудувати кляштор. Й диво трапилось – воєводу випустили на свободу. Згодом Януш Тишкевич наяву побачив тих ченців – у Любліні в кляшторі босих кармелітів. Він запросив їх до Бердичева та почав будівництво храму та кляштору. Будівництво монастиря тривало з 1634 до 1642 року. У 18 столітті будівлю реконструювали за проектом Яна де Вітта. Він звів верхній храм Святої Трійці над нижнім костьолом непорочного Зачаття Діви Марії.

Засновник також подарував монастирю старовинну родову ікону Божої Матері. У 1756-му єпископ Солтик врочисто прикрасив ікону короною, а Папа Бенедикт ХІ надіслав їй золотий вінець. У 1941 під час пожежі ікона зникла. Але 1997 її копія, освячена Папою Іваном Павлом ІІ і покрита вінцями, знову з’явилася у кляшторі.

Фото автора

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: