20.07.2018, 15:12

Місія "виправити помилки"

Вибори президента України - шанс стати на шлях нового курсу.

Сьогодні, 20 липня, у Львові відбулось засідання, під час якого обговорили форсоване оприлюднення соцдосліджень про рейтинги кандидатів у президенти та причини і наслідки розбіжностей у їх результатах.

Напередодні президентських виборів, що відбудуться наступного року, соціологи розпочали свою роботу і вже сьогодні ми бачимо результати соцопитувань громадян щодо їх вибору.

Рейтинги відрізняються, та, як зазначають експерти, незмінним їх лідером залишається Юлія Тимошенко.

Іван Стецькович, заступник голови Львівської обласної партійної організації ВО "Батьківщина" вважає, що результати цих соціологічних замірів й надалі збільшуватимуться на користь Юлії Тимошенко.

Проте, на його думку, стрімкі зміни, пов'язані з інформаційно-комунікаційними технологіями, не найкращим чином відображаються на прагненні країни до її демократичного розвитку.

"Я згадую слова Енштейна, який говорив про страх того часу, коли технології витіснять живе людське спілкування і ми отримаємо покоління ідіотів. Та, на жаль, ми наближаємось до цього етапу. Технології свого часу допомогли обрати двічі судимого кандидата в президенти, знаючи, що олігархічно-кланова система, - найбільше зло для України", - розповідає він.

Розбіжності в результатах соцдосліджень Іван Стецькович вважає також відпрацюванням технологій, аби різноманітними способами розпорошити голоси та забрати відсотки від лідера гонки.

"Українці, однозначно, мають право на помилку, але якщо вони її вчасно не виправляють - така держава практично перестає існувати. Тепер, коли друзів в України не так вже і багато, народ мусить зрозуміти свої промахи і виправити їх на виборах президента 2019", - запевняє член партії "Батьківщина".

Позицію соціології в цій темі висловила Наталія Зайцева-Чіпак, директор українського центру вивчення громадської думки "Соціоінформ".

"Річ у тім, що передчасна навала рейтингів є нетиповою для нас. Все тому, що ми опинились у цікавій електоральній ситуації, коли маємо зробити вибір "за", досі ж у нас була можливість робити вибір "проти". Нині ми розчарувалися у своїх, як наслідок - 30% населення не знає, за кого голосувати, близько 17% - взагалі не збираються йти на вибори".

Ситуацію з розбіжністю результатів рейтингів соціолог вважає штучною.

Невелика різниця у відсотках підтримки між кандидатами, що займають другорядні позиції, на її думку, нічого не вирішує, змінюється лише їх порядок.

Згадали на засіданні й про чинну владу.

"Нині є тренд не підтримувати Петра Порошенка, бо він поганий керівник. Хіба ірраціональні речі можуть змінити щось у думках виборців, аби він став лідером знов", - запевняє Наталія Зайцева-Чіпак.

Відтак, наскільки громадянське суспільство готове до реальних змін, покажуть результати його голосування 31 березня 2019 року.

Текст і фото WN

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: