• Головна
  • Новини
  • Минуло 400 років, як наступали на Москву війська Конашевича-Сагайдачного

11.10.2018, 17:22

Минуло 400 років, як наступали на Москву війська Конашевича-Сагайдачного

11 жовтня виповнюється 400 років від дня початку наступу на Москву 20-тисячного козацького війська під проводом гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

Про це пише прес-служба Львівської ОДА.

Дорогою на Москву  гетьман Сагайдачний здійснив цілу низку вдалих бойових операцій, зокрема, відправив на Курськ 4-тисячне військо, аби дезорієнтувати противника щодо реальної мети свого походу.

«Такі обманні маневри були типовими для Сагайдачного, адже він був вмілим воєначальником. Висока мобільність українського війська, що мало з собою мінімальну кількість артилерії, обходила за цими показниками будь-яку тогочасну армію Європи. Тому під час походу Сагайдачний, маючи три великих битви, розбив усіх полководців, які проти нього виступали», - розповів історик Іван Сварник.

Основна важливість тих подій у тому, що унаслідок походу на Москву та знищення багатьох населених пунктів Московії і її ресурсів, укладено мирну угоду. За її результатами московити зробили великі територіальні поступки.

«Гетьман Сагайдачний взагалі не був прихильником переговорів із московитами, він швидше схилявся до знищення Москви. Але для України важливість цих угод була у тому, що до її складу повернулися етнічні землі, такі як Чернігівщина, Смоленськ, Слобожанщина та Новгород-Сіверщина», - зазначив Іван Сварник.

Результатом воєнної кампанії Гетьмана Сагайдачного, який проявив стратегічний хист та вміння полководця, було завершення з користю для України польсько-московської війни.

Довідка.

Петро Кононович Конашевич-Сагайдачний (близько 1582, Кульчиці, тепер село Самбірського району Львівської області - 10 квітня (20 квітня) 1622, Київ) — український полководець та політичний діяч, гетьман реєстрового козацтва, кошовий отаман Запорізької Січі. Організатор успішних походів запорозьких козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: