• Головна
  • Новини
  • БПП витратив бюджетних 4,2 млн на проекти американо-грузинської ГО

29.09.2018, 13:18

БПП витратив бюджетних 4,2 млн на проекти американо-грузинської ГО

Партії можуть витратити кошти, які надає їм держава, на будь-які свої забаганки. Тому що державне фінансування політичних партій спрямоване на фінансування статутної діяльності.

Але в Україні немає законодавства, яке визначає поняття цієї «статутної діяльності».

Про це 28 вересня під час круглого столу на тему «Протидія політичній корупції «Гроші партій під контролем 3.0». Факти та особливості фінансового життя партійців», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила аналітик Центру «Ейдос» Катерина Давиденко, - пише dailylviv.com.

- Жоден закон не регламентує те, на що партія може витрачати державні кошти. А це – наші з вами кошти і досить великі суми. І партія може витратити гроші, отримані з державного бюджету на будь-що. Так, в Польщі партії витрачають кошти з державного фінансування на купівлю дуже дорого вбрання для депутатів. Політики аргументують це тим, що депутати – це обличчя партії, отже повинні буди гарними, - розповідає аналітик.

В Україні політики до такого ще не додумалися. Натомість оплачують за державні кошти оренду офісів, комунальні послуги, роблять ремонти та оплачують паливо або щось інше.

- Так, Блок Петра Порошенка витратив цього року 4,2 млн бюджетних коштів на фінансування проектів американо-грузинської громадської організації. Але не зрозуміло, на що саме пішли ці кошти, тому що в звіті написано лише: «видатки згідно з договором №№ від такого-то числа». Єдина можливість довідатися – написати їм запит та чекати. Вони відповідають. Але пересічній особі, навряд чи, вони нададуть відповідь, -  зазначає Катерина Давиденко.

Також, згідно з вимогами законодавства, партії повинні або витратити кошти, які отримали з держбюджету, в поточному році, або ж повернути їх.

- Звісно, ніхто їх не повертає. Тому ми спостерігаємо в четвертому кварталі шалений сплеск витрат. Дуже різко зростають витрати на пропаганду. Друкують блокноти, книжечки, буклети, привітання. Кожного року в грудні наші поштові скриньки набиті такими буклетами, тому що партіям потрібно витратити ці кошти, - говорить аналітик Центру «Ейдос». 

За перші два квартали цього року політичні партії витратили на свою пропаганду 52,7 млн гривень платників податків. З них БПП «Солідарність» витратив 5,5 млн гривень, «Об’єднання «Самопоміч» - майже 10 млн гривень, ВО «Батьківщина» - 24, 8 млн гривень. 

- Але, якщо центральні осередки переказують кошти державного фінансування на рахунки своїх обласних осередків, то ці кошти перестають бути коштами з державного бюджету. І їх вже не треба повертати. У такий спосіб центральний осередок може переказати кошти своїм регіонам, а потім регіони повертають ці кошти. Але цим, поки що, займаються БПП та Опозиційний блок, - зауважила Катерина Давиденко. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: