19.12.2018, 21:03

Адмінресурс на виборах в ОТГ - останній шанс влади

23 грудня на Львівщині відбудуться перші місцеві вибори у п’ятьох об’єднаних територіальних громадах.

А саме в Радехівській та Бібрській міських ОТГ, Меденицькій (Дрогобицький район) і Лопатинській (Радехівський район) - селищних ОТГ, а також у Зимноводівській сільській ОТГ (Пустомитівський район).

Загалом в області територіальні виборчі комісії зареєстрували 1040 кандидатів у депутати і 31 кандидата на посади міських, селищних і сільського голів.

Усього ж 23 грудня на Львівщині обиратимуть 130 депутатів – по 26 в кожній із п’яти ОТГ. Найбільша конкуренція, відповідно, спостерігається у Радехівській та  Бібрській міських ОТГ – у них зареєстровано 318 і 312 кандидатів у депутати. І це очевидно, адже саме там вибори відбуватимуться за пропорційною системою, відтак виборці передовсім голосуватимуть не за окремого кандидата, а за політичну силу, яку він представляє – у відсотковому відношенні і розподілятимуть депутатські мандати.

Останні вибори до рад ОТГ перед президентськими виборами 2019 року – це ще один спосіб вивчити і проаналізувати реальні настрої населення. Важливість цих виборів доводить також те, що у процес активно «включилися» фактично усі політичні сили, зокрема, партії намагалися висунути максимальну кількість своїх кандидатів на округах. Так, найбільше кандидатів в депутати висунула ВО «Батьківщина» - 128, далі йде БПП зі 102 претендентами. Суттєво від цих політичних партій відстають «УКРОП» (83 кандидати), ВО «Свобода» (71 кандидат), «Народний Рух України» (70 депутатів). «Самопоміч», «Українська галицька партія» та «Громадянська позиція» зробили ставку лише на виборах до міських рад ОТГ, у решті громад – вони практично не представлені.

Політологи зауважують, що така фрагментарна зацікавленість виборами в ОТГ окремих партій – це ознака рейтингового маніпулювання, а не намагання дійсно впливати на формування та розвиток об’єднаних громад. Ймовірно,  що у «Самопомочі», «УГП» та «ГП» мета єдина – зберегти свою присутність на політичній арені з прицілом подолати відсотковий бар’єр на парламентських виборах восени 2019 року.

Інший політичний «батл» відбуватиметься між БПП та ВО «Батьківщина»,      адже саме ці сили змагатимуться за перемогу як на обласному, так і загальнодержавному рівнях. Результати попередніх шести хвиль виборів до рад ОТГ дуже промовисті - «Батьківщина» завжди отримувала беззаперечну перемогу. Втім, у БПП вміло маніпулювали цими результатами, наголошуючи, що, мовляв, їхня політична сила отримала найбільше голів ОТГ. При цьому партія влади не уточнювала, що приписує до своїх переможців усіх самовисуванців. Фахівці прогнозують, подібна ситуація відбудеться і за результатами виборів 23 грудня.

Окрім того, також варто наголосити на тому, що у провладній політичній силі, аби зберегти владу масово застосовують адміністративний ресурс. Зокрема, у ВО «Батьківщина» розповідають про погрози кандидатам в депутати від їхньої політсили. За словами опозиціонерів, на їхніх працівників тиснуть, намагаються звільнити з роботи або понизити по посаді. Такий  адмінтиск масово застосовують у Радехівській міській ОТГ. Так, зустрічі з народним депутатом Сергієм Соболєвим їм вдалося організувати не одразу – керівник лікарні до останнього не надавав підтвердження і чітко продовжував «гнути свою лінію». Радехівський район не є особливим у застосуванні адмінтиску та ресурсу. Подібні речі відбуваються у всіх ОТГ, в яких відбуваються вибори.

Додамо, що загальноукраїнська соціологія вже кілька років поспіль демонструє першість «Батьківщини». В опитуваннях абсолютно різних соціологічних служб та інститутів саме ця політична партія займає першу позицію, а згідно з даними соціологічної групи «Рейтинг» політична партія Юлії Тимошенко має найбільшу підтримку і на Львівщині, що не може не дратувати не так прибічників, як обласне керівництво БПП на Винниченка і на Князя Романа.  І дуже важливо, аби в ніч голосування владні пристосуванці не згадали принцип «не важливо як голосують, важливо – як рахують»….

Роман Кравець, спеціально для WN.

 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: