• Головна
  • Новини
  • Запуск е-лікарняного перенесли на 2021-й: як він мав би працювати

24.11.2020, 17:44

Запуск е-лікарняного перенесли на 2021-й: як він мав би працювати

Електронний лікарняний в Україні мали запустити ще в квітні 2020 року. Тепер його старт перенесли ще на рік.

Про це пише «Українська правда.Життя» з посиланням на повідомлення Мінсоцполітики в січні, а також експрем'єр-міністра Олексія Гончарук у березні 2020 року.

У липні міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав, що система електронних лікарняних може запрацювати у тестовому режимі із серпня 2020 року.

Та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що е-лікарняні запрацюють вже з 2021 року.

«Запуск е-лікарняних дозволить не лише скасувати лікарняний як паперову довідку, що є елементом бюрокартії, а й заощаджувати час лікарів та пацієнтів.

Крім цього, це можливість швидко та ефективно оплачувати лікарняні без фізичних контактів, гарантувати обґрунтованість виплат та економити державні кошти», – повідомив Федоров.

За його словами, електронні лікарняні будуть одразу в електронному вигляді, нічого дублювати не потрібно.

«Це буде звичайна форма в онлайн-системі, заповнення якої займатиме кілька хвилин. Після цього підписаний електронним підписом документ автоматично надсилатиметься до інших державних органів для виплат», — додав міністр.

Що ще відомо про е-лікарняні?

Кожен лікар, який видаватиме лікарняний, має підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. 

Далі інформація через реєстр в Пенсійному Фонді автоматично передаватиметься у Фонд соціального страхування, і там одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію, оскільки є платником єдиного соціального внеску, пояснив заступник міністра соціальної політики Олег Коваль.

«Лікарняний матиме фіксований термін. Наразі в країні працюють протоколи. Кожна хвороба в середньому має відповідну кількість днів для лікування. 

Наприклад, певною хворобою людина хворіє 6 днів. Лікарняний відразу відкривається на 6 днів. Він відкривається закритим.

Якщо людина поправила своє здоров’я, вона може не йти до лікаря, щоб закрити лікарняний, а просто виходить на роботу. Якщо ж людина потребує ще лікування, вона звертається знову до лікаря і в день закриття попереднього лікарняного відкривається новий», – додав Коваль.

Також, за його словами, це дозволить відстежувати, чи лікарняний видав профільний лікар.

«У нас часті випадки, коли лікарі дають документи щодо хвороб, які не відповідають їхньому профілю, а це – потенційні корупційні ризики.

Також ми зможемо боротися та відстежувати потенційні «схеми», коли «на лікарняний» іде половина співробітників підприємства, які фактично продовжують працювати, але отримують ще й виплати з Фонду соцстрахування», – пояснив Коваль.

Що це змінить:

Це пришвидшить процедуру отримання страхових виплат, а також зменшить шахрайство навколо цієї теми: раніше за фейкові лікарняні купували за 200-300 грн.

«Тепер, коли вони будуть в електронній формі, підробляти їх без участі лікаря буде неможливо. 

А лікарям виписувати фейкові листки буде складніше, бо тепер все автоматично фіксується та аналізується у єдиній електронній системі», – пояснював ексміністр кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

Також він додав, що людям можна буде не відвідувати лікарню окремо, щоб закрити лікарняний. 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: