30.03.2019, 10:22

Замість онкології – здорова дитина

Вагітна з Львівщини без яєчників виносила та народила немовля

Вагітність стала для Анжели Нурієвої з Буську справжнім подарунком. Після першої невдалої спроби стати батьками, разом із чоловіком мріяли про маля. Але наступні події не могли наснитися й у страшному сні. Те, що жінка змогла виносити та народити дитину, медики Львівщини вважають дивом. Коли у майбутньої мами виявили на яйниках пухлини, розміром із футбольні м`ячі, радили негайно робити аборт і видаляти усі жіночі органи. Жінка відмовилася від фатального кроку й тепер притискає до грудей здорову дочку.

У післяопераційній палаті пологового відділення Жовківської районної лікарні – людно. Відвідати 23-річну мати-героїню приїхали чоловік Віктор із мамою та коліжанки. За 39 тижнів вагітності Анжела встигла здивувати не лише медиків Львова та області, але й мешканців рідного містечка. Усі співчували їй, мов рідній.

«За 37 років роботи такого не те, що не бачив - уявити не міг!» - каже професор акушер-гінеколог, заслужений лікар України Олександр Паєнок. Анжела вважає його рятівником. Розповідаючи свою історію, жінка не може стримати сліз.

Із Віктором вони знайомі ще зі школи. Зі сміхом згадують, що у 15 років хлопець пропонував їй зустрічатися, натомість Анжела відмовила. Але від долі не втечеш. Згодом почали разом їздити на заробітки до Польщі. Чужина та спільна праця зблизили – у молодих людей з`явилися почуття, відгуляли весілля. Анжела завагітніла, а на 8 тижні почалася кровотеча. Врятувати дитя не вдалося.

Після цих сумних подій з наступною вагітністю лікарі не радили поспішати. Очікування було важким, оскільки чоловік із жінкою болісно переживали попередню втрату. Анжела згадує день, коли дізналася, що знову вагітна. На вечерю насмажила чоловіку налисників й разом із ними поклала на тарілку дитячі топіки: почуття щастя настільки переповнило її, що не могла висловити їх словами.

Невдовзі Анжела прокинулася серед ночі від гострого болю. Хоча термін вагітності становив трохи більше двох місяців, живіт роздувся, мов на шостому. Лікар-гінеколог, до якого звернулася, припустив, що майбутню маму спіткали проблеми з нирками. Призначив лікування, але воно не допомагало.

Результати УЗД шокували усіх: біля плоду виявили пухлини, більші за нього. Майбутні батьки забили на сполох. Їм порадили їхати до Львова.

Там зробили висновок, що плід оточують багатокамерні кистоми, які постійно зростають у розмірах. Вони тиснули на легені та печінку. Анжелі було важко дихати, не могла їсти... Медики не вірили, що з такою патологією їй вдалося завагітніти: вважали, запліднення було штучним. Зібрали великий консиліум, аби вирішити, що робити далі.

Аналізи підтвердили найстрашніше: показники онкомаркерів більше, ніж удвічі перевищували норму. Молодій жінці винесли страшний вердикт: негайно робити аборт, видаляти матку та яєчники.

«Почувши цю новину, я більше не хотіла жити! – згадує Анжела. – Сказала чоловіку шукати іншу дружину, оскільки вже не вважала себе жінкою». Натомість, поміркувавши, вирішила не здаватися, а боротися за життя дитинки та своє майбутнє. Знайомі порадили проконсультуватися у інших лікарів. Так Нурієви потрапили до Олександра Паєнка. Благали дати їм шанс.

«Я не хотів брати на себе таку відповідальність. Зрештою, це – кримінал. Злоякісні пухлини прогресують надто швидко під час вагітності. Але аборти – теж не роблю, тим більше на 14 тижні вагітності!» - зізнається Олександр Паєнок. Порадившись з головним онкогінекологом Л ьвівщини Світланою Струк, пошкодував молоду маму, тож дав їй маленьку надію. Разом із Іриною Дійчук видалили лише пухлини та відправили на гістологічний аналіз.

Анжела згадує, як під час операції молилася, аби залишився бодай шматочок яєчника. Можна сказати, їй пощастило – лікарям вдалося зберегти залишки, розмірами близько 5 мм. Потім довелося пережити важкі дні очікувань результату аналізу.

«Будеш жити та народжувати!» - ці слова Паєнка Анжела пам`ятатиме усе життя. Пухлини виявилися доброякісними. В іншому випадку, їй довелося б позбутися матки та дитини.

Наступні місяці вагітність підтримували з допомогою гормонів. Чоловік поїхав на заробітки, Анжела залишилася на господарстві сама. Намагалася берегтися, хоча не звикла сидіти, склавши руки. Пам`ятає, як весь час кортіло скуштувати якихось смаколиків, але їй рекомендували обмежитися йогуртами, кефіром та супчиками, оскільки інша їжа могла спровокувати викидень.

Олександр Паєнок мріяв, щоб Анжела доносила вагітність хоча б до 29 тижнів. Лікарі побоювалися, що операція та стреси зруйнують мрії майбутньої мами. Натомість сталося неймовірне: Мілана з`явилася на світ на 39 тижні, з вагою 3 кг. 350 гр. і зростом 53 см. Незважаючи на те, що була обмотана пуповиною – абсолютно здорова.

На моє запитання, як вдалося стільки пережити, щасливі батьки відповідають – з Божою допомогою. Переконані, що саме щирі молитви здійснили справжнє диво. Медики лише руками розводять й погоджуються, що шляхи Господні – незвідані.

Ксенія Дарієнко.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: