• Головна
  • Новини
  • Забруднення річки Рось: у воді знайшли сліди 11 хімікатів

10.06.2019, 19:38

Забруднення річки Рось: у воді знайшли сліди 11 хімікатів

Вміст забруднюючих речовин у пробі води, відібраній у р. Рось, не перевищує нормативних значень.

Про це йдеться у висновках Держекоінспекції.

"Низький вміст розчиненого кисню (від 2,92 до 3,8 мг/дм3 у ставку Панському та р. Фоса; 3,08 мг/дм3 у р. Рось 100 м нижче впадіння р. Фоса при нормативному вмісті не менше 4,0 мг/дм3);

наднормативний вміст азоту амонійного у ставку Панському, р. Фоса, р. Рось 100 м нижче впадіння р. Фоса;

Вміст забруднюючих речовин у пробі води, відібраній у р. Рось (с. Борщагівка, на межі Вінницької та Київської областей) не перевищує нормативних значень; вміст розчиненого кисню задовільний та становить 5,19 мг/дм3", - зазначають екологи.

Наразі Інспекцією у Вінницькій області проводяться вимірювання решти показників в лабораторних умовах.

Спостереження за якісним станом ставка Панського, річок Фоса та Рось тривають. Результати спостережень будуть оприлюднені.

У свою чергу директор Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС Володимир Осадчий розповів, що до 22-ї години 9 червня фахівці з'ясували 11 хімічних речовин, які потрапили у річку внаслідок аварії.

"Із загальної кількості потрапило 850 літрів інсектицидів - засобів захисту рослин, а також стимуляторів росту. Загальна кількість токсичних речовин була 153,8 кг у ємностях, які потрапили в аварію", - сказав він.

Осадчий зазначив, що у діючої речовини період розпаду становить три доби.

За підрахунками фахівців, із 153,8 кг небезпечних речовин, які потрапили у Рось, після проходження кілометрової відстані від річки Фоси до річки Рось залишилося максимум 10 речовин.

Якщо враховувати запаси води водосховища у кількості 20 млн кубометрів, то після того, як 10 небезпечних речовин потрапили у водне середовище, концентрація буде на рівні однієї мільярдної частини.

"Тому небезпеки для білоцерківського водозабору не існує. Не існує небезпеки і для мешканців басейну річки Рось", - наголосив директор інституту.

Як повідомлялося, 9 червня біля с. Збаржівка Погребищенського району Вінницької області вантажний мікроавтобус Mercedes Bens Sprinter, що перевозив засоби захисту рослин, перекинувся на березі притоки річки Рось та загорівся. В результаті близько 800 літрів хімікатів потрапило у ставок з подальшим витоком до річки Рось.

Зазначається, що із 12 пестицидів, які були виявлені на місці події, 8 – гербіциди, 3 – фунгіциди, 1 регулятор росту рослин. Усі препарати відносяться до 3 класу токсичності.

Було прийнято рішення тимчасово припинити централізоване водопостачання м. Біла Церква, населених пунктів Узин та Фурси із басейну річки Рось.

Фото - Укрінформ

Укрінформ

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: