• Головна
  • Новини
  • За пів року на Франківщині зареєстрували три підозри на пташиний грип

03.07.2021, 11:55

За пів року на Франківщині зареєстрували три підозри на пташиний грип

Від початку 2021 року на Франківщині зареєстрували три підозри на пташиний грип. Жоден з випадків захворювання не підтвердився.

Про це Суспільному Карпати розповів начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Іван Васьків.

За результатами досліджень виявили, що це були захворювання сальмонельозу, пастереліозу та інші.

"Після того, як ми отримуємо повідомлення про підозру на пташиний грип, виїжджає група спеціалістів ветеринарної медицини і лабораторної діагностики. Проводять відбір патологічного матеріалу, відправляють в лабораторію, а далі отримуємо результат від ПЛР-дослідження в реальному часі", – розповідає Іван Васьків.

Цей метод дослідження в Україні проводять не всі лабораторії, тому до Івано-Франківської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби звертаються і з інших областей. Зокрема, Чернівецької, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Волинської.

За словами Івана Васьківа, лікування від пташиного грипу немає, вакцинопрофілактики теж.

"На території України вакцина від пташиного грипу заборонена, бо якщо в країні проводять вакцинопрофілактику – значить країна має статус невільної від пташингого грипу. До речі, усі країни ЄС теж не використовують вакцину від пташиного грипу. Це вірус, який мутує. Ви можете провауцинувати від одного штаму, а птиця захворіє від іншого", – розповідає Іван Васьків. Для держави, зауважує фахівець, економічно вигідніше ліквідувати заражену птицю, якщо виник спалах вірусу, ніж проводити масову вакцинацію.

Одним іх сасобів профілактики від пташиного грипу є обмеження контакту домашньої птиці з перелітніми дикими птахами, особливо восени-навесні. Крім того, купувати птахів треба на офіційних ринках, і при цьому перевіряти наявність усіх необхідних документів, дозволів.

Нагадаємо, у червні цього року фахівці Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області взяли участь у симулятивному тренінгу "Підвищення обізнаності та посилення готовності реагування у випадку спалаху грипу птиці". Проєкт відбувся разом із партнерами від Євросоюзу у Черкасах. У нашому регіоні планують провести такий самий тренінг зі спеціалістами Держпродспоживслужби та служби ветеринарної медицини у серпні.

До слова, у Китаї виявлений перший випадок зараження людини пташиним грипом H10N3.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: