• Головна
  • Новини
  • Житловий комплекс у Львові на Тернопільській, 42 збудують із порушенням генплану

13.09.2021, 11:31

Житловий комплекс у Львові на Тернопільській, 42 збудують із порушенням генплану

Виконавчий комітет Львівської міської ради погодив містобудівні умови та обмеження ТОВ НВКП «Термінал – ЛТД» на будівництво житлово-офісного комплексу на вулиці Тернопільській, 42. Але будівництво суперечить генеральному плану та зонінгу міста, а також опирається на затверджений з порушеннями детальний план території.

Про це повідомили "Наші гроші. Львів".

Що будують

Згідно з містобудівним розрахунком на земельній ділянці планують спорудити 8-поверховий двосекційний житловий будинок на 63 квартири та дві комерційні споруди ‒ одно- та п’ятиповерхова.

Тут передбачено 17 паркомісць для мешканців будинку та 25 ‒ для офісних працівників. А у пояснювальній записці зазначено, що нові об’єкти потребуватимуть 67 місць для машин. За планами забудовників, решту планують забезпечити на відкритих паркінгах, а також розраховують на місця в 6-ти поверховому механізованому гаражі, який нібито має бути побудованим згідно з детальним планом території.

Проєкт двічі виносили на архітектурно-містобудівну раду. Під час першого розгляду, у травні цього року, члени ради проголосували проти через відсутність поблизу достатньої кількості дитсадків та шкіл, а також можливості евакуації людей під час пожежі.

Під час другого розгляду Ігор Шило директор ТОВ «Люксар», яке розробляло проєкт, представив докази того, що в радіусі одного кілометра достатньо приватних та державних навчальних закладів.

Але це не завадило головному архітекторові  міста Антонові Коломєйцеву взяти з забудовника обіцянку про надання приміщень в оренду для дитячого навчального закладу. Щоправда, лише «якщо буде потрібно».

«В межах пятиповерхівки в вас буде можливість дати якомусь приватному орендарю, якщо буде потреба, облаштувати там приватний дитячий садок?», ‒ запитав головний архітектор.

«Я думаю, що буде», ‒ чемно відповів Ігор Шило.

Торгівельна зона і майданчик на даху

Водночас забудовник вже зараз не знайшов місця для розміщення дитячого майданчика поблизу будинків  – його планують влаштувати на даху одноповерхового офісного приміщення.

Це викликало зауваження у головного архітектора ДП «Містопроект» Юрія Столярова:

«Логічніше б було вкоротити цю одноповерхову будівлю і розмістити дитячий майданчик при житловому будинку під контролем мешканців, а не на висоті трьох метрів».

Варто також зауважити, що плановане будівництво суперечить основним містобудівним документам: згідно з міським генпланом, це територія малоповерхової житлової забудови, а за зонінгом належить до зони Г-6 ‒ торговельна зона. Тобто тут передбачено будівництво ринків, торгових центрів і магазинів.

Зонінг не дозволяє будівництва житла у цій території, тому розробники проєкту посилаються на детальний план території (ДПТ), обмеженої вулицями Тернопільською, Луганською та П. Мирного, за яким ця територія змінила функціональне призначення на зону Ж-3 (житлової забудови). Але ДПТ може лише уточнювати зонінг, а не суперечити йому. Крім того, даний детальний план прийняли з порушеннями – у 2017 році його затвердив виконавчий комітет, а не сесія міської ради, яка має право встановлювати зонування. Детальніше про цю схему «Наші гроші. Львів» писали у розслідуванні «Переламати ратушу».

Попри це проєкт на архітектурно-містобудівні раді схвалили: 13 членів проголосували «за», один ‒ проти і ще два утримались. А тепер також підтримали і члени виконавчого комітету.

Хто будує

ТОВ НВКП «Термінал – ЛТД» належить львів’янину Михайлові Мілянцю. Статутний капітал фірми – 17 грн. Це перший дозвіл на будівництво для підприємства. Згідно з кодами економічної діяльності, основна діяльність компанії – це перероблення та консервування фруктів.

Розробляло проєкт ТОВ «Люксар», власниками якого є подружжя Ярослав та Наталія Олійники. Вони причетні скандального будівництва житлового   комплексу на Тернопільській, 21, де мешканців просто надурили. Проєкт не відповів реальності – замість шести будинків, стало вісім, а замість двору хотіли побудувати садочок. Забудовників оштрафували – Антимонопольний комітет визнав, що фірма ввела інвесторів в оману.

Фото - проєкт житлового комплексу на вул. Тернопільській, 21 (візуалізація забудовника)

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: