• Головна
  • Новини
  • Будівництво готелю на пл. Міцкевича, 9: Верховний Суд скасував частину детального плану території

15.12.2021, 11:41

Будівництво готелю на пл. Міцкевича, 9: Верховний Суд скасував частину детального плану території

Верховний Суд скасував частину детального плану території щодо площі Адама Міцкевича, 9 у Львові. Там власник «ОККО» Віталій Антонов зводить 25-метровий готель.

Про це повідомили "Наші гроші. Львів" з посиланням на постанову, оприлюднену 13 грудня 2021 року. (Судді: Ян Берназюк, Наталія Коваленко, Василь Шарапа).

Історія судового конфлікту щодо ділянки на площі Адама Міцкевича розпочалась ще в грудні 2019 року, два роки тому. Тоді позов подали дві організації − Львівська обласна організація Національної спілки художників України та Український національний комітет міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС).

Вони хотіли, щоб суд скасував частину ухвали «Про затвердження детального плану території в районі площі Ринок», де йдеться про площу Адама Міцкевича. Цю ухвалу депутати міської ради погодили у вересні 2019 року. Пізніше львівські активісти намагалися скасувати її повністю, однак наразі їм це не вдалося.

А от частину цього детального плану після двох років все-таки оскаржила львівська спілка художників. Верховний Суд підтримав організацію через два основні аргументи.

Позиція суддів

Перший – Львівська міська рада порушила процедуру проведення громадських обговорень щодо детального плану території в районі площі Ринок. Вони тривали з квітня по травень 2019 року, на обговорення зареєструвалося 215 людей.

Судді встановили, що формулювання «у районі площі Ринок» не є точним. Воно не дало змогу мешканцями зрозуміти, що в детальному плані буде також включена площа Адама Міцкевича, 9. Хоча в попередніх інстанціях судді вважали, що міська рада не зобов’язана перелічувати усі вулиці, а під фразою «у районі площі Ринок» йшлося про території поблизу.

Другий – Львівська міська рада проігнорувала ЗУ «Про охорону культурної спадщини». Вона не погодила детального плану території в Міністерстві культури та інформаційної політики. І також не поінформувала про нього Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У Верховному Суді зазначили, що територія, охоплена площами Ринок та Адама Міцкевича, 9 включена до охоронної зони всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Так, рештки будівлі, які були на ділянці, не є пам’яткою культурної спадщини. Але територія, вважають судді, розташована в історичному ареалі Львова. І тому міська рада повинна була дотриматись закону «Про охорону культурної спадщини».

Про будівництво

На площі Адама Міцкевича, 9 готель висотою 25 метрів будує ТОВ «Центр розвитку нерухомості». Компанія входить до групи фірм «Універсальна інвестиційна група» бізнесмена Віталія Антонова. Серед найбільш відомих – ПАТ «Концерн Галнафтогаз», це мережа автозаправок «ОККО».

Право власності на ділянку під готель фірма «Центр розвитку нерухомості» остаточно отримала в 2005 році. А будівництво розпочали аж 2020 року, після чергового дозволу від виконавчого комітету.

Проти цього готелю з компанією Віталія Антонова судилося Міністерство культури та інформаційної політики. Воно винесло приписи про заборону будівництва, однак в листопаді цього року суд їх скасував. Суддя Уляна Братичак не побачила, що ділянка розташована в історичному ареалі міста.

Фото - вигляд будівництва на площі Міцкевича, фото Наші гроші. Львів станом на 15 грудня 2021 року

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: