• Головна
  • Новини
  • Жителі Львівської області отримають по чотири бюлетені на виборах: що це означає

01.10.2020, 10:10

Жителі Львівської області отримають по чотири бюлетені на виборах: що це означає

25 жовтня відбудуться місцеві вибори.

Мешканці Львівщини вибиратимуть голів територіальних громад та депутатів до трьох рад: ради громади, районної та обласної. Тому у день голосування виборці, які прийшли на дільницю, отримають 4 бюлетені, пише Суспільне.

Чи розуміють львів'яни який механізм голосування?

"Я чула по телевізору, що буде багато бюлетенів і треба буде в них вибирати людей, які би дійсно навели порядок в нас. Із кандидатами ще не ознайомлювалася", — каже львів'янка Віра Маховська.

"Наскільки я знаю зараз уже циферками маємо заповняти. Тобто згідно із пунктирною лінією маємо заповнити той номер, який ми вибрали у бюлетені" — каже мешканка Львівщини Анастасія Бріт.

"Напевно потрібно ставити тільки 1 відмітку в одному полі, бо якщо поставиш в іншому полі, то це вже буде якийсь недійсний бюлетень", — каже львів'янка Ірина Карпа.

Як виглядатимуть 4 бюлетені та за що вони відповідають

25 жовтня на виборчій дільниці виборці Львівщині отримають 4 бюлетені. Бюлетені на Львівщині будуть різних кольорів. Перелік депутатів до обласної ради – блакитного кольору. До районної — світло-зеленого. До рад сільських та селищних територіальних громад – кремового. До рад міських громад — світло-жовтого кольору. Голів громад обиратимуть на бюлетенях світло-рожевого кольору.

Жителі Львівської області отримають по чотири бюлетені на виборах: що це означає

Один із них – за голову територіальної громади, у якій ви проживаєте. Ось так він виглядатиме.

Жителі Львівської області отримають по чотири бюлетені на виборах: що це означає

Він схожий на той, який був на президентських виборах. У ньому буде перелік кандидатів та інформація про них. Поруч, біля кандидата, буде клітинка, де виборець зможе поставити позначку. Вона у бюлетені має бути одна, за одного кандидата на голову громади.

А ось так виглядатимуть бюлетені, на яких ви зможете проголосувати за депутатів до 3 рад: громади, районної та обласної. Ліворуч є список партій, в центрі – поля для позначок, праворуч – перелік кандидатів, які балотуються від партії.

Жителі Львівської області отримають по чотири бюлетені на виборах: що це означає

У клітинці зліва потрібно зробити одну позначку за партію, яку ви підтримуєте. У наступній клітинці потрібно вказати номер кандидата, якого ви підтримуєте. Він має балотуватися від партії, яку ви обрали.

Щоб проголосувати за кандидата – потрібно вибрати його порядковий номер та вписати у полі, що нагадує трафарет на конверті. Номер кандидата потрібно вписати, до прикладу так, як індекс на конверті, обводячи пунктирні лінії.

У бюлетені також можна проголосувати за партію, не обираючи конкретного кандидата.

Так за пропорційною системою за відкритими виборчими списками – будуть вибирати депутатів в громадах, де більше 10 тисяч виборців.

В громадах, де менше 10 тисяч виборців, вибиратимуть депутатів, як раніше, за мажоритарною системою. І виборчий бюлетень виглядатиме ось так.

Жителі Львівської області отримають по чотири бюлетені на виборах: що це означає

Там буде перелік кандидатів у депутати. У квадратику, поруч із прізвищем людини, яку ви хочете обрати, — потрібно буде поставити позначку.

Як проголосувати так, аби голос зарахували

"Якщо ми говоримо про голос за найменування партії – це може бути галочка або плюсик. Коли ми обираємо кандидата по списку цієї ж партії, то дуже важливо зазначити порядковий номер цього кандидата у територіальному списку", — каже представник громадянської мережі ОПОРА Тарас Радь.

Чи можливі маніпуляції на місцевих виборах

"Потенційно — це можливо, але було б дуже дивно, якби голос виборця не зарахували, тому що там стоїть 2, але нема нуль перед цим. Бо це дуже формалістичний підхід. Все таки зрозуміло за кого виборець проголосував і кому він віддав свій голос. У випадку, якщо в комісії є спор і вона не може зрозуміти чи зараховувати голос виборця, вони ставлять кожен такий бюлетень на голосування. І вони більшістю голосів мають вирішити чи такий бюлетень зараховувати чи не зараховувати", — каже Тарас Радь.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: