• Головна
  • Новини
  • Члени хмельницьких ДВК вимагають заплатити їм гроші за вибори

02.01.2021, 11:49

Члени хмельницьких ДВК вимагають заплатити їм гроші за вибори

Члени Хмельницьких дільничних виборчих комісій за роботу на місцевих виборах в жовтні цього року отримали 617 гривень. Головам комісій виплатили три тисячі 200 гривень. Грошей обіцяли заплатити більше, тому люди вимагають повернути зароблене.

Про це Суспільному розповіла секретарка дільничної виборчої комісії за номером 68-15-22, що розташовувалася у Хмельницькій санаторній школі Олена Наконечна.

За її словами, їм обіцяли на дві тисячі більшу платню та премію, але обіцяного вони не отримали.

Двадцять хмельничан, які працювали на дільницях під час місцевих виборів 25-го жовтня, прийшли на Майдан Незалежності розказати про отриману за свою роботу платню. Головам комісій виплатили 3 тисячі 200 гривень,каже Тетяна, яка не називає прізвища.

«Мало бути 5 тисяч, дали нам 3200. Я голова, сиділа дві доби на тих мішках, це знущання над людьми. Нашею працею вони просто скористувалися», - каже жінка.

Олена Наконечна, яка працювала на місцевих виборах секретаркою дільничної виборчої комісії 68-15-22 в Хмельницькому, каже: на інших ТВК заплатили більше.

«Ми зв’язувалися з людьми з інших ДВК – у Старокостянтинові, Тернополі, Волочиську. Там члени ДВК отримали більшу платню», - каже Олена Наконечна.

Членкиня дільниці Ольга розказує про умови роботи: «Цілий день відстояли тут, наша дільниця в півпершої ночі здала першою бюлетені, а люди ще стояли. Моя дочка застудилася і кашляла, приміщення не опалювалося. Умови роботи були жахливі».

Усі члени комісій отримали платню 617 гривень. Чому саме стільки – пояснив голова Хмельницької міської територіальної виборчої комісії Віталій Швед.

«Є декілька постанов Кабінету міністрів, які регламентують порядок оплати. Передбачено за два дні лише, і розрахунки йдуть від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а він там був на той момент 2197 гривень 14 відсотків за два дні. 14 відсотків від прожиткового мінімуму за два дні мінус податки й збори склали 617 гривень», - каже він.

Членкиня комісії, яка не захотіла називатися, розповідає: «Обіцяли премію. Нам не заплатили навіть копієчки. Треба, шоб людям заплатили, бо це несправедливо, бо це дуже важкий труд».

За словами заступниці голови Хмельницької міської ДВК № 504 Людмила Кравченко, з ними поступили дуже непорядно. «Дуже шкода, що люди гарно відпрацювали і заслужили премії. А ці копійки - їх нам не дали», - каже жінка.

Віталій Швед пояснює: для премій, чи краще сказати, одноразових грошових винагород - економили на виборах. Заощадили мільйон 104 тисячі гривень, які, запевняє, управління фінансів Хмельницької міської ради їм заборонило витратити на премії.

«Ми їх собі не присвоїли, ми їх не відкатали. Але нам не дозволили, в мене є офіційна відповідь управління фінансів. Нічого не сказали, послалися на податковий кодекс, мовляв, в кінці року невикористані кошти повертаються в державний бюджет», - каже голова Хмельницької міської ТВК.

Олена Наконечна каже: впевнена, що премії не збиралися виплачувати.

«Це вони з бухгалтером ці гроші неправильно розподілили. З самого початку було затягування часу з їхнього боку. Вони не надавали номера телефонів, не хотіли розставляти робочі дні, якщо працювали більше 18 днів. Це було все сплановано з самого початку», - каже Олена Наконечна.

Олена показує останній лист-відповідь на її запит з Хмельницької міської ради. Розповідає: звернулася з заявою в поліцію, робила запити в ЦВК, управління фінансів та в ТВК.

«Голова Хмельницької ТВК Віталій Швед не дав відповіді. Сказав, що він нічого надавати не буде. Я так вважаю, що якщо відмовляються надавати відповіді на запит, значить, щось приховують», - каже секретарка Хмельницької міської ДВК № 681522 на виборах 25 жовтня Олена Наконечна.

Двадцять людей, які працювали на виборах і вважають платню недостатньою, рушили в обласну прокуратуру подавати чергову заяву, в якій, каже Олена Наконечна, вкажуть на всі, на їхню думку, порушення.

«Швед хворів, виписав собі ковідних грошей 30 тисяч. А всі сиділи на карантині без компенсації», - каже жінка.

Прокурор Хмельницької обласної прокуратури Олег Яковенко радить писати звернення до голови Верховної ради України. Але члени ДВК таки залишають заяву і в прокуратурі.

«Я не дуже сподіваюсь, що щось вийде з того. Влада ніби як і законно діяла. Є порядок процедури оплати праці. Він не зовсім справедливий на місцевих виборах. Це так завжди. Просто ці вибори були настільки важкими, що воно проявилось дуже яскраво, оця невідповідність людським затратам, нервам, здоров`ю і тому мізерному заробітку, який передбачив законодавець і заклав в новому кодексі», - підсумовує голова Хмельницької міської ТВК Віталій Швед.

За словами секретарки Хмельницької міської ДВК № 681522 на виборах 25 жовтня Олени Наконечний, вони не збираються здаватися і за свою винагороду на виборах боротимуться до кінця.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: