• Головна
  • Новини
  • Ювілей Чужого: у Києві відкриється виставка Ганса Ґіґера

13.05.2019, 22:09

Ювілей Чужого: у Києві відкриється виставка Ганса Ґіґера

30 травня у Довженко-Центрі відкриється перша в Україні ретроспективна виставка лауреата премії Оскар за найкращі візуальні ефекти, швейцарського художника-сюрреаліста Ганса Рудольфа Ґіґера.

«Батько біопанку» Ґіґер є автором дизайну найбільш впізнаваного образу монстра у світовому кінематографі - Чужого.

Рівно 40 років тому, у 1979 році, вийшов на екрани перший однойменний фільм режисера Рідлі Скотта, що змінив жанри sci-fi та жахів, вплинув на поп-культуру й дизайн у кіно, комікси та комп’ютерні ігри, здобувши мільйони фанатів у всьому світі, пише НВ.

У рамках виставки в Україні буде представлено 32 оригінальні графічні твори та 7 скульптур, що були створені у 1960-2000-х рр. та відображають пошуки художника на різних етапах його творчого шляху.

В експозиції глядачі побачать Біомеханоїди 1960-х, Трип-Тихон 1970-го, біомеханічні пейзажі 1970-х, енциклопедичний автопортрет 1976-го, ранній концепт-арт для нереалізованого фільму Алехандро Ходоровського Дюна та для фільму Чужий. Серед найбільш вражаючих робіт - двометрова скульптура Чужого. Твори надано Museum HR Giger (Грюєр, Швейцарія), заснованим самим художником у 1998 році.

“Проектом про Ґіґера ми розпочинаємо регулярну виставкову практику у Довженко-Центрі –  це новий вимір нашої роботи, який невдовзі розвинеться в просторі Музею кіно.АЛІЄНація – міждисциплінарний проект, що демонструє багатовимірність легендарного митця, який суттєво вплинув на кінематограф другої половини ХХ ст. Ґіґер зажив світової слави завдяки Чужому, що став прикладом успішного симбіозу сучасного мистецтва та кіноіндустрії. Однак його творчі інтенції є значно ширшими, в чому глядачі зможуть переконатися в експозиції проекту та на подіях паралельної програми виставки”, - прокоментував майбутню виставку генеральний директор Довженко-центру Іван Козленко.

Більше про митця та його творчість відвідувачі зможуть дізнатися з документального фільму Темна Зірка: Світ Г.Р. Ґіґера (Dark Star: H. R. Gigers Welt) та з кінолекторію Довженко-Центру, що покаже фільми 1960-1980-х років, знятих за життя митця та його безпосередньої участі. Крім того, відбудуться спеціальний музичний перформанс Українського імпровізаційного оркестру під керівництвом Дмитра Радзецького, натхненний Г.Р. Ґіґером, та лекція куратора HR Giger Museum і особистого друга художника Марко Вітціга.

Виставку АЛІЄНація можна буде побачити з 30 травня до 30 червня у холі Довженко-Центру.

Ганс Рудольф Ґіґер (1940-2014) - народився в м. Кур (Швейцарія) в родині аптекаря. Наприкінці 1957-66 рр. навчався в художніх школах Лозанни, Давоса, Цюріха, публікував свої графічні твори в андеграундних журналах, займався прикладним дизайном. Цікавився Фройдом та вів графічний щоденник своїх сновидінь-жахів. Дебютував у кіно в 1968-му, в артхаусній фантастичній стрічці Swissmade 2069, де він знявся й сам, і де вперше з’явився його образ Чужого. Ґіґер працював з режисером Алехандро Ходоровським і письменником Деном О’Бенноном над проектом фільму Дюна, що так і не був втілений (згодом стрічку зняв Девід Лінч).

В результаті цього проекту О’Беннон, сценарист фільму Чужий, залучив Ґіґера до подальшої співпраці. Перші ескізи 20th Century Fox не прийняла, оскільки студія вважала їх надто ексцентричними і що аудиторія їх не сприйме. Ґіґер створив для першого Чужого не лише дизайн персонажів, але цілий світ – атмосферні середовища, інтер’єр, екстер’єр, задні плани, декорації, пейзажі. У 1980-му Гігер отримав премію Оскар за візуальні ефекти.

Згодом митець працював над фільмами жахів Полтергейст 2 (1986) та Особина (1995). Гігер мав також тісний зв’язок з музичною індустрією: є автором стійки мікрофона соліста Korn, електрогітар Ibanez, обкладинок для альбомів Emerson, Lake and Palmer, Деббі Харрі (включені журналом Rolling Stone в 100 найвидатніших обкладинок століття), а також Danzig, Shiver, County Morgue, Celtic Frost, Triptykon та багатьох інших.

Фото - прес-служба Довженко-центру

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: