• Головна
  • Новини
  • Якщо на індексацію пенсій грошей нема, то Уряд має чесно це сказати, - засідання Комітету ВРУ у Львові     

27.02.2020, 16:26

Якщо на індексацію пенсій грошей нема, то Уряд має чесно це сказати, - засідання Комітету ВРУ у Львові     

Львівщина демонструє високі стандарти соціальної політики. Зокрема, у регіоні сформована культура відповідального ставлення – як з боку громадян, так і з боку органів самоврядування – до суспільних завдань і ризиків. Відтак, багато  місцевих соціальних проектів та програм варті того, щоб їх досвід був поширений на всю Україну.

Про це сьогодні, 27 лютого, заявила під час брифінгу у Львівській ОДА Галина Третьякова, народний депутат України, голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Брифінг відбувся з нагоди того, що у Львові проходить виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Засідання триватиме два дні. Зокрема, завтра 28 лютого, воно продовжить свою роботу.

Отже, у Львові соціальний Комітет ВРУ розпочав з круглого столу на тему: «Виклики соціальної політики в Україні: пенсійне забезпечення – актуальність впровадження накопичувального страхування». Після цього, власне, і відбувся брифінг.

Під час зустрічі із журналістами народний депутат України від ВО «Батьківщина», представник Львівщини Михайло Цимбалюк насамперед подякував Галині Третьяковій за те, що вона підтримала ініціативу провести засідання Комітету у Львові. Оскільки львів’яни завжди проявляють активну соціальну позицію, їм справді є чи поділись з власного досвіду у цій царині. А також громадяни хочуть дізнатись з перших уст, як бачить теперішня влада майбутнє пенсійної реформи, трудового законодавства, соціальних фондів та гарантій.

Як приклад Михайло Цимбалюк навів соціальні програми з надання житла учасникам АТО та бойових дій на сході нашої держави. За його словами, в регіоні торік за такими програмами було надано 54 помешкання. Коштом місцевих бюджетів, зокрема, обласного і міста Львова. «Це приклад того, як можна розв’язувати соціальні проблеми без державного бюджету. І він вартий наслідування», – наголосив Михайло Цимбалюк. 

Власне, сьогодні ж у членів Комітету відбулась незапланована, але конструктивна зустір із ветеранами АТО, де ці проблеми були проговорені.      

Тим часом Галина Третьякова, торкаючись теми пенсійного забезпечення, наголосила, що Україна переживає гостру демографічну кризу. І якщо не відповідати на ті виклики, які з неї випливають, то економіка держави просто не потягне те пенсійне забезпечення, яке існує сьогодні.

Серед дієвих заходів – доплати до пенсій тим пенсіонерам, які свідомо будуть йти на пенсію пізніше, аніж можуть. З розрахунку 0,5% (від нарахованої пенсії) за кожен місяць. Тобто, за рік доплата може становити 6%, за 5 років – 30%. Саме такі умови передбачені в одному із законопроектів, що його недавно схвалив Уряд. «Моя філософія така: вийти на пенсію пізніше і отримувати пенсію більшу», - наголосила Галина Третьякова.

Йшлося також про індексацію пенсії (з огляду на інфляцію) цього року. За словами Галини Третьякової, нині ініціатива на боці Уряду, який повинен порахувати ліквідність і сказати, коли і скільки буде індексовано. Є проблема – виконання держбюджету провалено, тому Уряд має зайняти чесну позицію.

Також голова Комітету серед пріоритетів його роботи назвала якнайшвидше запровадження доплати до пенсії – 670 гривень, одиноким пенсіонерам, котрим більше як 80 років.    

Додамо, що сьогодні ж у Львівському будинку вчених відбудеться дискусія про проблеми профспілкового руху в Україні.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: