• Головна
  • Новини
  • Якою стане росія після короткотривалого заколоту прігожина?

Мирослав Дністрянський

науковець в галузі політичної географії та геополітики

Доктор географічних наук, доктор суспільно-економічних наук Українського вільного університету в Мюнхені, професор кафедри географії України Львівського університету ім. І. Франка.


25.06.2023, 14:24

Якою стане росія після короткотривалого заколоту прігожина?

Якою стане росія після короткотривалого заколоту прігожина?

Над цим питанням зараз задумується весь світ, розглядаючи різні варіанти й сценарії. Поширеним, особливо серед різних українських аналітиків, є погляд, мовляв, режим дуже сильно ослаб, і скоро почнеться його розпад. Чи дійсно є підстави для таких висновків? Дуже мало. Так, путінський режим пережив кілька годин ганьби, страху і приниження через те, що нікому було стримувати «марш» прігожина, і його підтримувала значна частина росіян. Але логічною реакцією на такі події стане не послаблення режиму, а, навпаки, - посилення жорсткої політики й терору.

Часто говорять про наростання опозиційних настроїв в самому кремлівському керівництві. А хто може кинути виклик? Серед політиків нема жодного. Могли військові, але їх тепер так затиснуть, що ніхто навіть слова всупереч не скаже. Чи є регіональна опозиція? Нема навіть приблизно, у тому числі і в так званих національних республіках.

Складніша ситуація в економіці. З одного боку, економічні санкції проти росії майже не працюють, і вона могла б вийти на позитивну динаміку економічного розвитку. Але є величезні економічні витрати на війну, рубль почав падати швидшими темпами. І якби різко впали ціни на російську нафту, то економічні проблеми росії могли б загостритися. Але, наскільки я розумію, ніхто з впливових держав не зацікавлений в зниженні цін на нафту.

Чи вплине такий розвиток подій в росії на фронті? Несуттєво. Так само як і боєздатність російських підрозділів. А результативність українського контрнаступу буде залежати від постачання зброї та боєприпасів з боку наших партнерів. А тут є проблеми, бо одні бояться росії, інші всіляко хочуть зберегти її цілісність.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: