• Головна
  • Новини
  • Який вигляд мала оборонна лінія Пліснеського городища - зображення 3-D

02.09.2019, 18:08

Який вигляд мала оборонна лінія Пліснеського городища - зображення 3-D

Історико-культурний заповідник "Давній Пліснеськ" відтворив у зображення 3-D вал четвертої лінії оборони Пліснеського городища.

Про це повідомлено на ФБ-сторінці Історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ".

У коментарі до зображення сказано: "Ось так виглядав вал четвертої лінії оборони Пліснеська наприкінці Х століття, коли площа городища сягала більше 250 га. У ІХ – першій половині Х століть на теренах пам’ятки зведено сім внутрішніх ліній оборони, які оточували так зване “високе плато”, а в середині – другій половині Х століть зовнішні лінії укріплень охопили, – так зване “низьке місто”. Внутрішні оборонні рубежі мали дві, рідше три перебудови, здійснені, головно, у першій половині – середині Х століть.

Реконструйовану оборонну лінію було споруджено у першій половині Х століття й спершу вона складалася з валоподібного насипу ґрунту та наземної дерев’яної прибудови. У другій половині Х століття її було перебудовано. Тоді основою валу стали “підпірні стіни”, дерев’яні продовгуваті конструкції, заповнені щільною жовтою глиною. Простір між ними слугував бойовими камерами. До верхнього рівня оборони входили конструкції типу заборол та вежа. З напільного боку схил валу було облицьовано кам’яною кладкою, яка сягала і дна рову.

Команда проекту (Володимир Шелеп Андрій Филипчук Віталій ЛяскаВалерій Міщенко (Valeriy Mishchenko)) працює вже над іншими складовими Пліснеського городища і вже скоро Ви зможете побачити як виглядали пліснеські церкви та садиба літописних бояр Ярбузовичів.
Нагадуємо, що проект “Давній Пліснеськ у 3-D” реалізовується за сприяння програми Створюємо інноваційний культурний продукт - програма УКФ
Стежте за нами на Історико-культурний заповідник "Давній Пліснеськ" та Український культурний фонд 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: