• Головна
  • Новини
  • Як захиститися від плагіату та порушення авторських прав в Інтернеті?

23.04.2019, 12:03

Як захиститися від плагіату та порушення авторських прав в Інтернеті?

23 квітня – всесвітній день книги та захисту авторського права. Нині практично всі матеріали є у широкому доступі і їх без сорому крадуть та привласнюють. Це велика проблема нашого часу. Про свої методи захисту авторських прав та протидію плагіату нам розказала бізнес-тренер, експерт з продажів та переговорів, письменниця та блогер Людмила Калабуха.

«Днями одна дівчина – викладач іноземної мови з Івано-Франківська – скопіювала слово в слово мою статтю про покоління Z і виклала як свої міркування зі своїм фото в Фейсбуці, зібравши купу коментарів, лайків та поширень.  Як я про це дізналася? Мені розказали мої френди, читачі моєї книги “Почніть говорити “НІ” зі словами – “Це ж ваш стиль і ваша тема, про яку ви всюди пишете і з якою виступаєте на ТВ, радіо та конференціях”. Я написала дівчині. Виклала скрін статті з моїм фото, звідки вона “позичила” текст, і попросила вказати, що вона цитує мене.  Її реакція? Видалила свій пост та заблокувала мене, навіть не вибачилась. Викладач.

І така ситуація є типовою для тих, хто пише про розумне, добре, вічне, популярне та грошовите. Їхні матеріали крадуть ті, хто не може написати так само, досягнути вершин, до яких ви йшли роками невтомної праці. Хочуть і собі клієнтів, слави, грошей та визнання, не вклавши і не створивши нічого», – зазначила Людмила Калабуха.  

Що робити? Бізнес-тренер пропонує  два перевірені способи.

1. Піартеся та створіть власний бренд

«Постійно вдосконалюйтеся, вчіться, щоб всі крадії завжди були на кілька кроків позаду вас і виглядали блідими копіями оригіналу. Та постійний піар: ЗМІ, телебачення, радіо, публічні виступи, вебінари, форуми, конференції, зустрічі зі студентами та домогосподарками, круглі столи, інтерв’ю з усіх питань, в яких ви можете бути експертом, Ютуб-канал, блог, статті в профільних і глянцевих журналах.

Станьте брендом. Щоб всі цитували ваші фірмові фрази, а ваші історії ставали крилатими. Щоб всі знали вас в обличчя. Ви – найкращий експерт з цієї теми, а курси, статті чи матеріали придумали саме ви», – вважає письменниця.

2. Мовчіть!

«Ви вирішили, що вам не підходить попередній спосіб? Завзято розказуєте про свою непублічність? Не хочете піаритися, бо конкуренти тільки і чекають, як вкрасти ваші матеріали? Мовчіть мертво і нікому не розповідайте про свої ідеї, винаходи, картини та  книги! Cидіть тихенько в себе вдома, а найкраще – у підвалі, і маніакально підозрюйте кожного в тому, що він у вас хоче поцупити всі ваші напрацювання і заробити на ваших знаннях і навичках.

«Є в мене один знайомий – типовий божевільний професор з голлівудських фільмів. Ось що він робить. Наводить переконливі факти того, що за ним полюють представники спецслужб кількох країн одночасно. Інтернет вважає вселенським злом, активно уникає будь-яких цифрових носіїв. Опис своїх винаходів тримає в депозитній скриньці банку. Хочете бути як він?  Тоді у вас точно ніхто нічого не вкраде, тому що ніхто ні про вас, ні про ваші ідеї не дізнається! Ніколи!

Отже, як себе поводити, – вибирає кожен сам для себе,  але, як на мене, найкращий спосіб застерегтися від того, щоб плоди вашої праці ніхто не міг вкрасти,  - це справді стати брендом, нести людям цінність і користь, щоб вас знали, любили і цитували», - розповідала Людмила Калабуха.

На її думку, справжній експерт, справжній бренд, хай як би його намагалися скопіювати, неповторний і завжди впізнаваний. І крадіїв ваших текстів та ідей зразу викриють, як дівчину-викладача іноземних мов з Франківська. І не тільки її.

«Вдосконалюйтеся, будьте найкращим, піартесь і буде вам щастя, гроші і визнання і захист від плагіату», – підсумувала бізнес-тренер.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: