24.03.2022, 02:08

Як працює міська лікарня №1 у блокадному Маріуполі

Істрія Маріупольської міської лікарні №1 розпочалася у 1897 році. За більш ніж 120 років лікувальний заклад із невеликої амбулаторії перетворився на одну з провідних лікарень Маріуполя та регіону. 130 лікарів, які обслуговували 70 тисяч пацієнтів на рік. Складні операції, висококласні професіонали та тисячі врятованих життів. Такою була лікарня №1 до війни.

Про це у телеграмі пише міська рада Маріуполя. 

"У перші дні блокади Маріуполя швидкі привозили до лікарні 10-15 поранених. Але буквально через кілька днів, через обстріли російських окупантів, що постійно посилювалися, число поранених почало зростати страшними темпами. Дійшло до того, що швидкі не встигали доставляти всіх, кому була потрібна допомога. А ще за кілька днів не залишилося і швидких, більша частина машин була знищена, а ті, що залишилися, не могли проїхати до багатьох місць через повністю зруйновані дороги.

Поранених маріупольців почали приносити на ношах рідні чи сусіди. За добу до лікарні надходило близько 100 і більше людей. І кожному потрібно допомогти, десь перев'язати рану, залишену осколком снаряда, комусь провести термінову операцію або зупинити сильну кровотечу. Усі відділення лікарні перейшли до режиму екстреної допомоги. Кожен лікар, кожна медсестра працюють на межі своїх можливостей. І це в той час, як зовні триває обстріл. З шести корпусів лікарні зараз уцілів лише один.

Медичний персонал працює у підвалах лікарні. Маріупольців лікують у підвальних приміщеннях, де єдиним джерелом світла залишаються свічки. Паливо намагалися максимально економити тому дизельні генератори включали лише для складних операцій і гемодіалізу. Наразі більше немає можливості надавати необхідну медичну процедуру з очищення крові при нирковій недостатності.

Але у підвалах лікарні не лише медичний персонал та пацієнти. Жителі прилеглих будинків також знайшли притулок у лікарні. Загалом у різні періоди Міськлікарня №1 вкривала від 600 до 700 осіб. Їжу для людей, поки це було можливо, готувати на багаттях на території лікарняного містечка.

Але незважаючи на украй важку ситуацію, лікарі продовжують героїчно виконувати свою місію – рятувати життя.

«Я вірю, що Україна переможе і ми повернемо мир до нашого Маріуполя. Ми всі разом почнемо відновлювати наше рідне місто та нашу лікарню. І ми все відновимо», - каже з надією у голосі Лариса, лікарка міської лікарні №1.".

Фото - АА/Масштабні руйнування у Маріуполі

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: