12.05.2021, 09:50

Як діяти при боргових зобов’язаннях у спадок

Приймаючи спадщину після смерті родича, кожна людина повинна бути готовою до того, що у спадок їй може дістатися не тільки майно, а і боргові зобов’язання померлого.

Як пояснив начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Тарас Грень, відповідно до ст. 1218, 1281 Цивільного кодексу України до складу спадщини входить все майно померлого, що належить йому на день смерті: це може бути як рухоме, так і нерухоме майно, грошові кошти, вклади, а також боргові зобов’язання. Часткове прийняття спадщини, а саме - відмова від прийняття її боргової частини – не допускається.

Обов’язковою умовою вступу в спадщину є беззастережне прийняття спадкоємцями як прав, так і обов’язків, які залишилися після смерті спадкодавця. Обов'язок плати за зобов’язаннями покладається на спадкоємця, що прийняв спадщину. При цьому не важливо, успадковує він за законом або за заповітом. Борги пов’язані персонально зі спадкодавцем не передаються. Іншою є ситуація, коли залишилися борги перед банком або кредитною компанією.

У разі, коли спадкоємець все ж таки прийняв спадщину, до складу якої входять і боргові зобов’язання померлого, необхідно повідомити банк про смерть позичальника і надати копію свідоцтва про смерть. Банк припиняє нарахування відсотків за кредитом з дня смерті позичальника. Сума заборгованості по кредиту фіксується на півроку до прийняття спадщини родичами.

Кредитори зобов’язуються оголосити про свої вимоги в строк не пізніше ніж півроку з моменту повідомлення. Якщо кредитор не був своєчасно поінформований про смерть, він має право пред’явити свої вимоги в річний період після настання терміну сплати заборгованості.

Кредитор спадкодавця, який не пред’явив вимоги до спадкоємців у зазначені терміни, позбавляється права вимоги.

Якщо у померлого боржника кілька спадкоємців, які погодилися прийняти спадщину за заповітом або за законом, то вони будуть нести солідарну відповідальність за його борги.

Якщо спадкоємець не хоче платити боргові зобов’язання спадкодавця, він може відмовитися від спадщини в повному обсязі. У цьому випадку обов’язок погасити борг у потенційних спадкоємців просто не виникає.

Важливо пам’ятати: якщо спадкоємці відмовляються сплачувати кредит добровільно, банк має право звернутися до суду для стягнення майна, отриманого в спадщину.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: