• Головна
  • Новини
  • Християни західного обряду сьогодні відзначають Вербну неділю

10.04.2022, 12:02

Християни західного обряду сьогодні відзначають Вербну неділю

Сьогодні, 10 квітня, християни західного обряду святкують Вербну неділю, або Вхід Господній в Єрусалим. Цим святом також розпочинається Великий Тиждень, який ще називається Страсним Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Вербна неділя – одне із найбільших та найшанованіших християнських свят. У народі її ще називають "шутковою" або "квітною". Також це свято багатьма мовами світу має назву Пальмова неділя. Це пов’язано із тим, що гілки пальм стелили на дорогу під час в'їзду Господа Ісуса в Єрусалим. 

Це свято немає сталої дати, і щороку відзначається за тиждень до Великодня або в шосту неділю Великого посту. Цьогоріч для римо-католицьків та вірменської церкви воно припало на 10 квітня.

У Вербну неділю прийнято з сім’єю іти до церкви, аби освятити вербові гілки. У римо-католиків перед початком літургії традиційно проводиться хода (процесія) навколо храму або в самому храмі. Її учасники тримають в руках гілки (в південних країнах – пальмові, а в північних і в Україні – вербні або інші) й запалені свічки. Під час також процесії співають святкові антифони і гімн Христу-Царю.

Крім того, протягом дня відбуваються читання Страстей Господніх, які потім ще читатимуть у Велику П'ятницю. Освячені під час богослужіння гілки віряни зберігають у своїх будинках до наступного Великого посту.

У Євангелії гілки, якими люди зустрічали Ісуса під час в'їзду до Єрусалиму, описуються такими словами:

"Народ же, якого було багато, простеляв свою одіж по дорозі, а інші зрізували з дерев гілки і розкладали по дорозі" (Матвія 21:8).

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: