• Головна
  • Новини
  • Вода за графіком та аварійні труби: як у Бориславі 5-й рік ремонтують водопровід

30.01.2021, 15:21

Вода за графіком та аварійні труби: як у Бориславі 5-й рік ремонтують водопровід

Близько 10 кілометрів труб водогону у Бориславі замінили за 2020-й рік. Місто останні десятиліття мало проблеми із постачанням води через зношеність мереж. Борислав друге за площею місто в області після Львова і загалом тут понад 250 кілометрів водопровідних труб. Більшість із них – аварійні, і прокладені щонайменше 50 років тому.

Комплексно замінювати труби у Бориславі почали з 2016-го. Та досі у місті подають воду за графіком. У кожному районі він свій. Довше її мають у будинках, де є новий водогін, пише Суспільне.

"У хаті немає води"

У помешканні Ярослава Веселовського зараз немає води. Він носить воду із сусідньої колонки. Чоловік живе на вулиці Мазепи у Бориславі. Тут восени минулого року розпочали прокладати новий трубопровід. Воду жителям відключили на час робіт. Замінити труби до зими не встигли. Тож кілька місяців люди не отримують централізовано воду.

"Та нема цілком води в хаті. Те, що собі принесу в банці воду, а так то нема. Нову лінію протягнули, але ще не скінчили. От завели до хати, але ще не підключено до тої лінії. З тої сторони, за тим домом - колонка, але то нема як туди дібратися, ні тим боком, ні цим, і біда. Ще як було сухо, то так, а тепер тяжко", — розповідає Ярослав Веселовський.

Ремонт водопроводу на вулиці Мазепи розпочали восени 2020-го через прориви труб. Всього тут замінять 3 кілометри аварійного водопроводу. Як обирають, де найперше слід замінити труби, пояснює керівник місцевого водоканалу Ярослав Лопушанський.

"Маємо основні 4 напрямки водопроводів з наших резервуарів. Ми бачимо, де самі більше втрати. Ми це визначили ще в 2015-му році. Дуже багато працювали над тим питанням і прийняли для себе таку програму: що в першу чергу, що в другу чергу. Трубопроводи вводимо прямо в житлові будинки, в першу чергу в спальні мікрорайони і багатоповерхові будинки", — розповідає директор комунального підприємства "Вододар" Ярослав Лопушанський.

Колекція 100-річних труб

Колекцію фрагментів старих труб водогону має у своєму кабінеті головний інженер "Вододару" Олексій Ясеницький. Схожими ще досі отримують воду у деяких районах Борислава. Найстарішим із них близько 100 років.

Зношуються труби через вік — подекуди їх мали замінити вже двічі, або й тричі. І через ґрунти – у Бориславі, який багатий нафтою, вони особливі. Помінявши частину аварійних водопроводів, менше води втрачається під час транспортування до помешкань. І це дає можливість економити гроші на електроенергії.

"На початку 2016-го року ми подавали воду впродовж 16-17 годин до резервуарів чистої води, там закачували з насосної станції Рибник, а зараз ми вийшли на такий показник як 7 годин. Орієнтовно 400-450 тисяч гривень треба заплатити за електроенергію в 2015-му році, то зменшивши втрати і зменшивши кількість годин роботи насоса, ми дальше залишились на 450-500 тисяч гривень в місяць. Тобто в 15-му році було 17 годин і ми платили 500 тисяч. І зараз 500 тисяч. Попри то, що енергія здорожчала в 2-2.5 рази", — розповідає Олексій Ясеницький.

Грошей із місцевого бюджету — недостатньо

А щоб замінити водопровідні труби у місті, де живе понад 30 тисяч людей, грошей лише із місцевого бюджету не достатньо, каже міський голова Ігор Яворський.

"Переважно, ми беремо кошти з міського бюджету, а також із обласного бюджету в рамках програми «Питна вода», конкурс який проводиться Львівською обласною радою. Ми впродовж 4-5 років вже перемагаємо в цьому конкурсі на умовах співфінансування: кошти області і кошти міста - таким чином пробуємо вирішити нашу проблему", — каже Ігор Яворський.

Від 2016-го у Бориславі замінили близько 50-ти кілометрів водогонів. У цьому році у місті планують прокласти ще мінімум 10 кілометрів нових труб.

"На наступний рік 2021-й він вже закладений в програму заміни – це від вулиці Петлюри, Івасюка, Мазепи далі вулиця Церковна, Шевченка і вже Палія", — каже Ігор Яворський.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: