• Головна
  • Новини
  • Визначено лауреатів Премії імені Лесі Українки за 2021 рік

30.12.2021, 17:22

Визначено лауреатів Премії імені Лесі Українки за 2021 рік

Комітет з присудження Премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва на своєму засіданні, що відбулося 29 грудня, визначив лауреатів 2021 року.

Про це повідомила пресслужба Державного комітету телебачення та радіомовлення України.

Засідання комітету відбулося в Держкомтелерадіо, частина членів комітету мала можливість приєднатися до обговорення в режимі онлайн. Вів засідання Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. Він зазначив, що цього року було висунуто багато робіт на здобуття премії - престижної державної відзнаки для письменників і митців, які створюють свої твори для найвимогливішої аудиторії.

Після обговорення робіт шляхом таємного голосування у кожній із чотирьох номінацій було обрано переможців творчого конкурсу на здобуття премії.

У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» з 54 висунутих творів перемогла книга Лариси Ніцой «Незламні мураші», яку видав ФОП Мельник М.Ю. Це українська патріотична казка для родинного читання. У ній йдеться про працьовитих мурашок, мирне життя яких порушили сусіди, здійснивши підлий напад.

У номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» з 16 висунутих робіт перемогу здобула серія казок «Киці-мандрівниці» у художньому оформленні Дмитра Печенкіна (ПП «Рідна мова»). Члени комітету відзначили виразні образи казкових персонажів, а також ілюстрації подорожей різними країнами, які вчать маленьких читачів сприймати такий різний світ та інші народи.

У номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» серед шести висунутих робіт кращою визнано виставу Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша «Легенда про Дракона» (автор Сергій Новачук, режисер–постановник Ірина Корольова). Фентезі-мюзикл для дітей і дорослих «Легенда про Дракона» - це сучасна казка з історичними та фантастичними персонажами, пригодницьким сюжетом і вражаючим оформленням, вирішеним у З-D форматі.

У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» з п’яти висунутих творів більшістю голосів члени комітету визнали переможцем повнометражний ігровий фільм «Стоп-Земля», знятий ТОВ «Ессе продакшн хаус». Автор сценарію та режисер – Катерина Горностай. Фільм «Стоп-Земля» – драма дорослішання, розповідь про перший чуттєвий досвід підлітків. Це історія 16-річної дівчини Маші та її друзів у найтривожніші для них моменти юного життя – їхнього дорослішання. У фільмі знялися непрофесійні актори – звичайні школярі з Києва і Київської області. Кінострічка вже встигла 2021 року отримати низку професійних відзнак, зокрема, три нагороди 12-го Одеського міжнародного фестивалю та «Кришталевого ведмедя» юнацького журі програми Berlinale Generation 14plus 71-го Берлінського міжнародного кінофестивалю.

Нагадаємо, Премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва заснована за пропозицією Держкомтелерадіо в 2004 році. Вона присуджується щороку у чотирьох номінаціях до дня народження Лесі Українки за твори, які сприяють вихованню підростаючого покоління у дусі національної гідності, духовної єдності українського суспільства та здобули широке громадське визнання.

Організаційне забезпечення роботи Комітету з присудження Премії імені Лесі Українки здійснює Держкомтелерадіо. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: