• Головна
  • Новини
  • Виплати прив'яжуть до сімейного доходу: які зміни очікують на соціальну допомогу в Україні

18.10.2023, 14:16

Виплати прив'яжуть до сімейного доходу: які зміни очікують на соціальну допомогу в Україні

У Кабміні готують законопроєкт про переформатування соціальної допомоги. Виплати хочуть відв’язати від прожиткового мінімуму. За задумом, нова соціальна допомога залежатиме лише від базового доходу сім’ї. У разі запровадження змін обсяг державної допомоги можуть зменшити.

У 2024 році в Україні може з’явитися новий вид соціальної допомоги, який не залежатиме від прожиткового мінімуму — його вираховуватимуть на основі базового доходу родини. Про це нещодавно в інтерв’ю повідомила міністерка соцполітики Оксана Жолнович. За її словами, реальний прожитковий мінімум в Україні складає понад 6 тис. грн. Проте, як відомо, номінально він становить 2589 грн на місяць, і 2684 для працездатних осіб (станом на 1 січня 2023-го). Від цього показника залежать, зокрема, такі виплати:

  • на дитину, над якою встановлено опіку чи піклування;
  • матерям-одиначкам;
  • державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • допомога у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • допомога з безробіття;
  • допомога малозабезпеченим сім’ям;
  • соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;
  • грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу.

Є ряд обтяжуючих факторів, які сьогодні не дозволяють реально збільшувати прожитковий мінімум, каже міністерка Жолнович. Тож у відомстві планують переформатувати допомогу по бідності так, щоб вона не була прив'язана до прожиткового мінімуму, а нараховувалася відповідно до базового доходу родини.

"Базова величина для першого члена сім'ї складає 100% і дорівнює, скажімо, тих самих 6 тис. грн, бо якщо він чи вона живуть самі, то мусять витрачати кошти на всі базові потреби. Якщо є родина з трьох людей — мама, тато, дитина, то ми говоримо, що перший має точно мати 100%, другому ми порахуємо 70%, якщо це дитина, то це звісно 100%, бо на дитину видатки будуть трошки більші, якщо це людина з інвалідністю, також 100%, якщо це особа пенсійного віку, але в неї низька пенсія, це також 100%", — сказала Оксана Жолнович.

Тобто, залежно від категорії, людині будуть нараховувати 100% або 70% цього базового доходу. "Тоді складаємо все, що ці люди отримують, і дивимося, чи на кожного виходить такий базовий дохід. Якщо не виходить, різницю покриваємо цією уніфікованою соціальною допомогою", — пояснила міністерка.

Зменшити допомогу за рахунок тих, хто її не потребує: яка мета нового підходу

Встановлювати соціальні доплати, зважаючи на дохід не особи, а домогосподарства, — ідея не нова, розповів Фокусу економіст Олег Пендзин. Її давно обговорювали депутати комітету соцзахисту ВРУ. Крім того, дискутується ідея відійти від виплат за статусом і перейти на виплати за персональними особливостями.

Мета нововведення — скоротити витрати на соцдопомогу за рахунок тих, хто її не потребує

"Наприклад, є чорнобильці, — продовжує Пендзин. — Незалежно від того, в якому вони стані здоров’я, які потреби — як представники соціальної групи отримують виплати за статусом. Тобто вони отримують перелік пільг, виходячи зі статусу, але в межах статусу люди можуть мати різні потреби, — а виплата однакова".

Такі новації покликані зробити допомогу максимально адресною і справедливою через врахування реальних потреб у допомозі. "Зазвичай врахування сукупного доходу сім’ї дозволяє більш ефективно зрозуміти потребу домогосподарства чи родини в допомозі. Це дозволить скоригувати надання такої допомоги у бік її зменшення для тих, хто її не потребує. Але водночас, можливо, буде низка домогосподарств, де така допомога нараховуватиметься у більшому обсязі", — розповів Фокусу фінансовий експерт Ярослав Жаліло.

Про які саме суми може йтися, сказати складно — наразі Мінсоц не оприлюднив законопроєкт, адже робота над ним в урядових кабінетах триває. "Треба дивитися, як розраховуватиметься цей вид допомоги, які критерії призначення", — міркує Жаліло.

Нова соцдопомога — вже в 2024? Чи реально провести реформу виплат під час війни

Оксана Жолнович не уточнила, коли саме запровадять нову соцдопомогу, оскільки все залежить від швидкості проходження відповідної ініціативи у парламенті. Якщо це відбудеться швидко, з липня 2024 року можна було б запровадити ініціативу, додала міністерка.

Проте, на думку економіста Олега Пендзина, те, що у наступному році проведуть таку реформу, вкрай малоймовірно. "У 2024-му це точно впроваджуватися не буде, бо це повний перегляд підходів до соціальних виплат. Домогосподарства мають ставати основним платником податку. Не думаю, що під час війни це буде хтось змінювати", — зауважив експерт.

Олег Пендзин додав, що існує чимало ризиків для впровадження нової урядової ініціативи. "Перше питання — хто буде входити в це домогосподарство? По-друге, хто буде брати на себе відповідальність сплачувати податки в межах всіх членів домогосподарства? Третій момент — домогосподарство і сім’я — як вони кореспондують між собою — є часті випадки, коли люди ведуть спільне господарство, але в них свої доходи, свої бюджети. Ця ідея — занадто сира", — резюмував економіст.

Виплати та державний бюджет. Які видатки на соціальну сферу заплановано на 2024 рік

У 2024 році уряд планує підвищити розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 12,8% — до 2920 грн. Разом з тим, також уряд закладає дворазове підвищення мінімальної зарплати: 7100 — з 1 січня та 8000 грн — з 1 квітня. Згідно з урядовим проєктом державного бюджету на наступний рік, на 5%, порівняно з нинішнім роком, збільшено видатки на Міністерство соціальної політики.

Врахування сукупного доходу сім’ї дозволить краще зрозуміти реальну потребу родини в допомозі, кажуть фахівці

Кошторис відомства наразі (до внесення змін, адже законопроєкт все ще на розгляді в парламенті, де будуть вносити зміни до документу і його додатків) складає 469,7 млрд грн. Зокрема, кошти соціальної сфери у 2024 році спрямують на:

  • соціальний захист громадян, які потрапили в складні життєві обставини (особи з інвалідністю з дитинства, постраждалі від аварії на ЧАЕС, підтримка внутрішньо переміщених осіб) — 88,7 млрд грн. Сума на 2,6 млрд грн більша, ніж у цьому році;
  • субсидії, компенсації за придбання твердого палива — 49,9 млрд грн (що на 12 млрд більше, ніж у 2023-му);
  • соцзахист дітей та сім’ї — 27,6 млрд грн (+786 млн грн);
  • соціальний захист осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю — 5,9 млрд грн (+2,4 млрд грн).

Крім того, уряд планує в наступному році проіндексувати пенсії за новою бальною системою. В результаті виплати можуть зрости у тих пенсіонерів, які давно вийшли на заслужений відпочинок, однак отримували менше за тих, хто має той самий стаж, але вийшов на пенсію відносно нещодавно.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: