• Головна
  • Новини
  • Велет думки й титан праці з Дрогобиччини: Україна відзначає 166-ту річницю від дня народження Івана Франка

27.08.2022, 11:57

Велет думки й титан праці з Дрогобиччини: Україна відзначає 166-ту річницю від дня народження Івана Франка

Сьогодні, 27 серпня, минає 166 річниця від дня народження генія української нації Івана Франка

Видатний український письменник, поет, публіцист, перекладач, вчений, громадський і політичний діяч Іван Якович Франко народився 27 серпня 1856 року у селі Нагуєвичі на Львівщині. 

Творчість Івана Яковича Франка –  унікальне явище, ціла духовна епоха у вітчизняній історії. "Каменяр" залишив кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів. Всього за життя Івана Франка окремими книгами з’явилося понад 220 видань, у тому числі більш ніж 60 збірок його оригінальних і перекладних творів різних жанрів.

Зазначимо, що в Україні іменем названо один з обласних центрів України, с. Нагуєвичі, багато вулиць. У рідному селі великого Каменяра та у Львові відкрито літературно-меморіальні музеї Івана Франка. Постать Івана Франка увічнена у камені та металі. У багатьох населених пунктах України є пам’ятники, пам’ятні знаки та меморіальні дошки. Іван Якович Франко зображений на національній валюті номіналом 20 грн. Крім цього, з 2005 року в Україні щорічно присуджується літературна премія ім. І. Франка.

Додамо, сьогодні у Дрогобичі, в рамках проєкту Міжнародного фонду Івана Франка "Украдені імена", відбудеться панельна дискусія "Національна приналежність нематеріальної культурної спадщини ХVІІІ-ХХ ст.: теорія і практика".

Під час заходу буде сформовано критерії повернення до української культурної спадщини історичних знакових постатей, які були украдені іншими державами. З іншого боку – очищення культурної спадщини України від діячів нав’язаних суспільству московською імперською пропагандою.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: