• Головна
  • Новини
  • ВРУ звільнила трьох міністрів: претенденти на їхні крісла

18.05.2021, 19:14

ВРУ звільнила трьох міністрів: претенденти на їхні крісла

На позачерговому засіданні Верховної Ради 18 травня нардепи відправили у відставку міністра охорони здоров'я, міністра розвитку економіки та міністра інфраструктури.

Призначення нових керівників міністерств може відбутися вже цього четверга. В "Слузі народу" називають кандидатами на звільнені посади Віктора Ляшка, Олексія Любченка та Олександра Кубракова.

Більш докладно про зміни в складі Кабміну пише РБК-Україна.

Розгляд питання про звільнення Петрашка, Криклія і Степанова було винесено на позачергове засідання парламенту 18 травня. Більшістю голосів депутати підтримали відставку міністрів.

За звільнення міністра охорони здоров'я Максима Степанова проголосувало 292 нардепів. Відставку міністра розвитку економіки Ігоря Петрашка підтримало 280 парламентаріїв. Звільнення з посади глави Міністерства інфраструктури Владислава Криклія підтримало 284 народних депутати.

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко та міністр інфраструктури Владислав Криклій написали заяви про звільнення за власним бажанням у п'ятницю, 14 травня. Як стало відомо, про це їх попросив особисто президент Володимир Зеленський.

Причиною відставки керівників відомств стала велика кількість питань до їхньої роботи і у глави держави, і у глави Кабміну. Про це розповіли у фракції "Слуга народу".

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов також був присутній на зустрічі з президентом Зеленським 14 травня разом з Владиславом Кріклієм і Ігорем Петрашко, однак він не написав заяви про відставку.

В той же день в парламент надійшло подання від прем'єра Дениса Шмигаля на звільнення міністра охорони здоров'я. Глава Кабміну скористався передбаченою законодавством можливістю самому запропонувати Раді розглянути відставку глави МОЗ.

17 травня відбулося засідання фракції "Слуга народу", під час якого нардепи попередньо схвалили кандидатури на звільнені крісла в уряді.

Депутати одноголосно підтримали призначення нинішнього глави "Укравтодору" Олександра Кубракова на посаду міністра інфраструктури.

Міністерство розвитку економіки ймовірно очолить керівник Податкової служби Олексій Любченко. При цьому Любченка пропонують призначити на позицію міністра економіки - першого віце-прем'єр-міністра, чого раніше не було в уряді Дениса Шмигаля.

За відставку Максима Степанова нардепи не дійшли згоди на засіданні фракції і вирішили винести це питання безпосередньо на голосування в Раді 18 травня. Однак головним кандидатом на посаду глави МОЗ в СН називають головного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

На даний момент Віктор Ляшко обіймає посаду головного лікаря санітарно-епідеміологічної служби України, а також є заступником голови Міністерства охорони здоров'я. Працює на цій посаді з лютого 2020 року.

Раніше - перший заступник генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ. В якості консультанта брав участь у проекті USAID "Реформа ВІЛ-послуг в дії", керував громадською організацією "Інфекційний контроль", очолював лабораторний центр Держсанепідслужби Київської області.

Виктор ЛяшкоФото: главий санлікар Віктор Ляшко (Віталій Носач, РБК-Україна)

З листопада 2019 року Кубраков очолює державне агентство автомобільних доріг "Укравтодор". Брав участь у виборах до Верховної ради IX скликання, пройшов до парламенту за списком "Слуги народу". Через 4 місяці роботи склав депутатські повноваження, в зв'язку з призначенням до "Укравтодору".

Раніше Олександр Кубраков займався бізнесом, співзасновник ТОВ "Місто для людей". Є експертом в сфері телеком і інформаційних технологій, був радником київського мера Віталія Кличка. Керував напрямком IT в Офісі ефективного регулювання BRDO.

глава Фото: глава "Укравтодору" Олександр Кубраков (Віталій Носач, РБК-Україна)

З 29 квітня 2020 року Олексій Любченко - глава Державної податкової служби України. У минулому працював на керівних посадах в податкових адміністраціях Черкаської, Кіровоградської областей, був заступником голови Кіровоградської ОДА. У 2009-2011 рр - заступник голови Податкової адміністрації України. У 2014-2015 рр - радник керівника Державної фіскальної служби.

Рада звільнила трьох міністрів: хто може зайняти їхні кріслаФото: керівник ДПС Олексій Любченко (facebook.com/TaxUkraine)

З 2015 року протягом 5 років Олексій Любченко займав посаду віце-президента ПАТ "Украгрохімхолдинг" (корпорація включає підприємства з виробництва мінеральних добрив, вирощування сільгоспкультур).

Нагадаємо, голосування за призначення нових міністрів може відбутися під час наступного позачергового засідання парламенту 20 травня.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: