09.05.2021, 11:48

В Україні відзначають День матері: що відомо про свято

У другу неділю травня в Україні святкують День матері.

Традиційно у другу неділю травня в Україні та більшості країн світу відзначають День матері. Цьогоріч свято припадає на 9 травня і збігається із Днем перемоги над нацизмом у ІІ Світовій війні, пише Еспресо.Захід.

День матері відзначають у травні, який також вважається місяцем Діви Марії. 

В Україні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею сім'ї. Саме від неї залежить виховання дитини та прищеплення любові до рідної землі.

Історія свята

Дата шанування мам походить з давньогрецького культу матері.

Ідея виділити окремий день для відзначення єдності матерів у боротьбі за мир з'явилася у пацифістському середовищі. У США ідея вперше була оприлюднена відомою американською пацифісткою Джулією Ворд Гоув у 1872 році. "День матері", за версією Джулії Ворд, – день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Однак ця концепція не знайшла широкої підтримки.

У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів і їхньої ролі у житті кожної людини у пам'ять про свою матір, Анну Марію Рівз-Джарвіс, відому громадську діячку, що боролася за розвиток сфери охорони здоров'я у США. Джарвіс написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам зі пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом.

У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів. Після завершення Першої світової війни День Матері почали відзначати й у Європі.

Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 85 країн (у тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія, Україна й ін.).

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: