Михайло Цимбалюк

політик

Народний депутат України, генерал-лейтенант міліції, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України


22.09.2023, 18:03

Уряд генерування проблем 

Без сумніву, що кожна проблема у Кабінеті Міністрів України має своє прізвище. 

Має бути і конкретне імʼя за тим, хто готував Постанову Кабінету Міністрів України №335 від 20 березня 2022 року, до якої у листопаді того ж року були внесені зміни.  Ними, зокрема, передбачалося, що на період воєнного стану ціна на постачання товарів для забезпечення потреб безпеки і оборони України визначається на підставі калькуляції витрат, сформованої саме виконавцем, а калькуляція виконавця –  це обчислення собівартості його продукції.

Виходить логічне питання – чи повинна ціна на продукцію, що закуповується для оборони включати прибуток виконавця – без сумніву, що так. Але Кабмін, готуючи Постанову №335 діяв непрофесійно або ж загалом весь орган виконавчої гілки влади підставив непрофесійний член команди. Цього року, Кабмін переключився на Постанову №1275, суть її майже ідентична з попередньою. 

Непрофесіоналізм Кабміну, а каміння громадського обурення полетіло саме у бік Держаудитслужби. Коли ДАСУ проводить ту чи іншу перевірку, то вона керується нормативними актами та змінами у законодавстві, зокрема і постановами КМУ. Про закупівельну ціну на яйця по 17 гривень  суспільство дізналося завдяки роботі ДАСУ та принциповій позицій її голови Алли Басалаєвої. Загалом ДАСУ за результатами перевірки Міноборони знайшла порушень на 2,5 млрд гривень. До слова, правоохоронні органи керуються у своїх розслідуваннях саме актами досліджень чи ревізії цієї структури. Саме в основі викривань стоять результати роботи ДАСУ, а коли питання постало щодо перевірок підприємств, які працюють на Укроборонпром, то крайніми роблять не тих, хто готував Постанову чи підписував її, а тих людей, які виконували свій професійний обов’язок – працівників ДАСУ. А її керівника пані Басалаєву навіть внесли до бази «Миротворець», прирівнявши до зрадників, а ще вчора кричали їй «Осанна!».

Я не є адвокатом Алли Басалаєвої, та й зрештою вона не потребує цього, бо ж сама є фаховим юристом в Україні і має величезний досвід служіння державі. Але завдання керівництва Уряду – фахово працювати над рішеннями, а в разі помилки миттєво реагувати, винні неодмінно мають нести покарання. У підсумку ми маємо підмочений імідж найвищого виконавчого органу влади, тінь на професіоналів ДАСУ, які вкотре наголошу, – просто виконували свою роботу, виконуючи нормативні документи. 

Цього тижня Верховна Рада України ухвалила Постанову щодо підтримки оборонно-промислового комплексу України в умовах воєнного стану. Відтак парламент зобов’язує Кабмін гарантувати виконавцям державних контрактів з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних із їх виконанням, а також суми прибутку у складі вартості (ціни) товарів, робіт і послуг оборонного призначення, відповідно до умов державних контрактів. Голосував за цю постанову, але це швидше за все декларація і прикриття бездіяльності Уряду, яка по суті не вирішує суть проблеми. Насправді прем’єр-міністру Шмигалю потрібно було запросити до себе трьох посадових осіб – Марченко, Свириденко та Молюську і протягом трьох днів виправити помилку. 

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: