• Головна
  • Новини
  • Українці кардинально змінили ставлення до “нових облич” у політиці

25.11.2019, 14:11

Українці кардинально змінили ставлення до “нових облич” у політиці

Після парламентських виборів українці змінили своє ставлення до "нових облич" у політиці: тепер громадяни переважно негативно ставляться до непрофесійних політиків.

Про це свідчить дослідження громадської думки за листопад, проведене фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з  Київським міжнародним інститутом соціології.

Так тепер 41%  опитаних переважно негативно ставляться до того, що більшість новообраних депутатів ніколи не займалися політикою. Вважають це позитивом істотно менше – 24%, а на думку 26% це може бути і позитивом, і негативом, залежно від того, чи будуть ці депутати вчитися і долучати кваліфікованих спеціалістів.

Причому одразу після виборів думки виборців були істотно іншими: негативом відсутність політичного досвіду у новобраних депутатів вважали лише 25%, 35% оцінювали це, навпаки, як позитив, а 26%, як і зараз, бачили можливості як позитиву, так і негативну.

 

Найбільш негативно оцінюють  недостатню досвідченість новобраних депутатів у політиці  виборці партії "Опозиційна платформа "За життя" (68% - негативно, 13% - позитивно) та виборці партії "Європейська солідарність" (відповідно, 73% і 12%).

Натомість серед виборців партії "Слуга народу" думки розходяться: 36% певні, що відсутність  політичного досвіду – це позитив, 25% - негатив, а 31% вважають, що це може бути як позитивом, так і негативом, в залежності від прагнення депутатів вчитися.

Загальнонаціональне дослідження громадської думки населення України проводилося з 4 по 19 листопада 2019 року в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім автономної республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною. В результаті польового етапу була зібрана 2041 анкета. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Опитування здійснено за фінансування представництва Європейського Союзу в Україні.

Для порівняння наводяться результати загальнонаціональних опитувань, проведених фондом Кучеріва спільно з Центром Разумкова  (13-20 червня 2019 р. і 16-22 серпня 2018 року) та КМІС (9 - 18 серпня 2019 року).

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: