18.04.2019, 15:49

У католиків розпочалося Святе Пасхальне Тридення

Найважливішими днями Великого тижня є Пасхальне Тридення, що розпочинається у Великий Четвер, тобто сьогодні, 18 квітня, за Григоріанським календарем.

Святе Пасхальне Тридення Господньої Муки та Воскресіння є вершиною всього літургійного року. Пасхальне Тридення розпочинається Месою Господньої Вечері та закінчується вечірнею неділі Воскресіння.

Під час Літургії Великого Четверга відбувається також обряд миття ніг. Цю послугу  в євреїв завжди виконували раби або слуги. Ісус під час Тайної Вечері власноруч обмив ноги апостолам, даючи приклад любові кожному з нас. Звичай миття один одному ніг спершу мав місце у бенедиктинських монастирях. Згодом цей жест почав використовуватись у Літургії Великого Четверга. Спочатку в римській Літургії його могли виконувати лише єпископи і абати. Сьогодні, після літургійної реформи, цей обряд може звершуватись у кожній парафіяльній спільноті.

Під час співу гімну "Слава в вишніх Богу" в четвер в останній раз будуть звучати орган і всі дзвони - вони замовкнуть до Великодня.

На Месі Великого четверга освячується велика кількість дарів, щоб їх вистачило на Страсну п`ятницю, коли Меса не здійснюється.

З XI століття ці дари поміщаються не в ризницю, а в одну з каплиць храму для поклоніння їм після Меси.

Перенесення дарів, яке здійснюється під час урочистої процесії після Меси, символізує ув`язнення Христа в темницю. Потім з вівтаря прибираються свічники, хрести і покривало, що символізує зняття одягів з Христа воїнами перед Його розп`яттям.

На таємниці пристрастей зосереджено Богослужіння Великої п`ятниці - дня суворого посту й покаяння, єдиного дня в році, коли не звершується Євхаристійна Літургія. У храмах п`ятнична служба зазвичай триває декілька годин, оскільки для поклоніння хресту і його цілування вишиковується довга черга віруючих. У цей день віруючі причащаються Передосвяченими дарами.

У Велику суботу віряни перебувають у молитві перед гробом Господнім. C появою першої зірки розпочнеться урочисте Богослужіння навечір`я Пасхи. В цей день запалюється пасхал - велика свічка, яка урочисто вноситься до храму під спів гімну "Слава в вишніх Богу", і з цього моменту в храмі знову звучить орган і дзвони, прославляючи Христове Воскресіння.

РІСУ

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: