• Головна
  • Новини
  • У Запорізькому художньому музеї - виставка ікон зі Львова

11.03.2020, 16:50

У Запорізькому художньому музеї - виставка ікон зі Львова

Виставковий тур, який проводить кафедра сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв до 25-ліття зі свого заснування, охоплює вже декілька культурних центрів України. Починаючи з 4 березня експозицію можна побачити у Запорізькому обласному художньому музеї. На ній представлено 32 ікони 23 авторів – викладачів та випускників єдиної в Україні кафедри у виші такого рівня.

Про це повідомила Інеса Атаманчук, Запорізький обласний художній музей.

“Виставка духовно об'єднує захід і схід України”, – сказала на урочистостях з приводу відкриття виставки її куратор Ольга Дворна.

Натхненник створення кафедри сакрального мистецтва Роман Василик з першого дня навчаннядолучає своїх кращих студентів до іконописної роботи. [В цьому відчувається традиція української іконописної школи, до якої причетний, скажімо, Іван Їжакевич зі своїми учнями.] Також на виставці можна побачити репродукції проєктів комплексного оформлення церков. Більша частина цих проектів реалізована.

“Це чудово, що виставка, на яку ми чекали, відкрилась саме зараз, коли в фоє та на другому поверсі музею працює інша виставка, на якій представлені роботи студентів запорізьких вишів та коледжів. Єднання студентства, викладачів, наших дуже рідних спільнот – дуже важливе і корисне”,– зазначила директор Запорізького художнього музею Інга Янкович.

Чудовий сонячний день додав творам сяйва. Серед ікон на виставці переважають образи Пресвятої Богородиці, яка здавна в Україні була найбільш шанованою. Чільне місце у експозиції займає ікона «Богородиця – всіх скорботних радість». Три ікони на виставці виконані на зрізах дерев – натуральна текстура делікатно вписується у композицію і підкреслює спадкоємність традиції.

Як зазначив єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви отець Ян, “на початку Великого посту ми маємо чудову нагоду бути на такій виставці, тому що… ікона – це Євангеліє, передане образами. …відчути те, що Господь хоче нам сказати, дивлячись на ікони, ліпше, ніж почути слово. Бо ікона – це …величне світло, яке сходить через серце художників, натхненних богом. Бажаю, щоб ця виставка нас єднала…”

Як зазначив журналіст Степан Калинюк, який курує виставковий тур, до Запоріжжя виставка експонувалась у Нікополі, згодом на неї чекають Дніпро, Херсон, Миколаїв, Одеса. На виставці мала виступ та поділилась спогадами випускниця першого випуску кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв – запорізька художниця Наталя Деревянко.

Фото: Бориса Дворного

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: